Slow Life

5 zerowaste tips van mijn oma.

Mijn oma was een echte zerowaster en die van jou waarschijnlijk ook.

Of je overgrootmoeder, 😉

Ik ging in gedachte bij haar op bezoek, in de tijd terug en zag hoe zij jou deze tips zou geven.

5 TIPS van mijn OMA

Precies de Singer van mijn oma

Herstellen i.p.v. weggooien.

Aan de keuken tafel bij mijn oma (1911-1987) leerde ik op haar Singer, die al haar leven lang meeging, barbie kleertjes naaien. Later ook mijn eigen kleding met lapjes van de lapjesmarkt. Zij legde de basis voor mijn gevoel van kwaliteit en waarde voor spullen. Ze vertelde over hoe zij als dienstmeisje in Wassenaar al jong aan het werk ging. Hoe ze de hongerwinter door kwamen. Hoe ze blij was met een sinaasappel met sinterklaas en haar enige pop. Genieten van kleine dingen, omdat het schaars is en je er veel waarde aan hecht.

Ik herstel mijn kleding daardoor mijn hele leven al en hou van kwaliteits spullen. Toch heb ik ook me laten verleiden door het gemak van de goedkope kleding industrie. Die ergens anders duur betaald wordt…

Ik heb me voorgenomen dit jaar niks te kopen. Ik denk niet dat het moeilijk is, want ik heb genoeg mooie dingen die nog lang niet versleten zijn of nog goed te herstellen, als het een beetje stuk is. Waarde boven hoeveelheid en verspilling.

Tissues, zakdoeken van oude lapjes.

Nog steeds heb ik een mand met allerlei stofjes, mooie patroontjes en bloemetjes. Ik knip daar lapjes van en zoom ze om. Ik zoek een mooie doos en klaar is mijn no waste tissuedoos.

In mijn mand vind ik stopgaren van scheepjes wol in allerlei kleuren. Een patroon roller en een speldenkussentje, allemaal erfenisjes. Ik maak cadeautjes en gebruik haar spulletjes. Van lapjes en wol. Of eerder jaartafel bloemen kindjes, moeder aarde, koning winter.

De verbinding naar haar voel ik sterk als ik met handwerken bezig ben. Herinneringen komen spontaan naar boven. Dat is ook zerowaste, nagenieten van de belevingen uit het verleden.

Schoonmaken met 3 ingrediënten.

Mijn oma gebruikte soda, groene zeep en azijn. En eigenlijk hebben we meer ook niet nodig. Op internet kan je allemaal recepten vinden om je eigen wasmiddel te maken. Ik was met schillen van seepje en voeg nog wat soda en azijn toe, dat geeft een heel fijn resultaat en ik denk dat een beetje etherische olie het nog lekkerder zal maken, voor een beetje luxe, niks mis mee.

Wat ik hiervan leer is, steeds weer te doorzien van wat overbodig is en wat een goed alternatief is, zonder verspilling. De lol daarvan in zien is een mooie mind switch.

Houten boenborstel, houten afwasborstel, die had mijn oma ook allemaal. In Alkmaar zit een super leuke winkel die al wel 100 jaar bestaat wellicht en altijd dit soort producten is blijven verkopen.

Geen deo of make up.

Mijn oma verzorgde zich heel goed, maar gaf niet om meer opsmuk dan dat. Deo of make up kwam bij haar niet voor, hooguit een lekker cremetje en een flesje eau de cologne. Ik kan de geur nog ruiken als ik eraan denk.

In die tijd waren vrouwen niet zo geobsedeerd door hun uiterlijk. Ze werkten hard en hadden daar geen tijd voor zich zorgen over te maken. Gewoon en netjes dat was de norm voor haar.

Het is heel eenvoudig van kokosolie je eigen deo te maken en die in een glazenpotje te doen. Met wat etherische olie en maizena. Ik ben van de natural beauty en doe net als mijn oma niet aan veel opsmuk. Ik verf mijn haar niet, maar het grappige is dat ik er al menigeen mee heb geïnspireerd.
Ik realiseer me dat het goed is te blijven kijken wat is nou nodig en waarom denk ik dat het nodig is. In het geval van zilver haar, wordt het al heel anders als je het loskoppelt van Oud.

Zo kan zerowaste je uitdagen je waarden eens kritisch te bekijken.

Soep in een hand om draai.

Oma maakte de heerlijkste groentesoep. In een hand omdraai, maar daarbij nam ze de tijd en liet ze de bouillon lang trekken. RECEPT van mijn soep in een hand omdraai.

Ze runde haar huwlijkse leven een groentezaak in Coevorden met mijn opa. Zo een waar je met je mand of tas heen gaat en alles zonder plastic in kan laten doen. Met groente, zaden, noten en granen kan je eindeloos variëren en dat is heerlijk, vegan eten was niet aan de orde, maar er was ook niet zo´n uit de hand gelopen industrie rond vlees en zuivel.

Tijden veranderen, maar ik vind het heerlijk deze waarden mee gekregen te hebben en daarom is zerowaste voor mij geen ver van mijn bed show, maar heb het altijd wel nagestreeft.

Dank je wel lieve oma!

Breien is weer hip.

Voorlopig even mijn laatste blog. Ik ga in maart op een mini sabbatical. Veel mediteren op 2 verschillende retraites.

Ik heb in april vast een heleboel inspiratie te delen.

Liefs en tot later!

Marjan ❤

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.