creatief denken·Slow Life

Waarom vervelen nooit verveelt.

LOVE SLOW LIFE

Laat je kinderen zich lekker vervelen, kreeg ik eens als advies. Ik was toen zwanger van mijn tweede kindje en smartphones bestonden nog niet. Nu lijken we ermee vergroeid en hoeven ons nooit te vervelen.

Ik heb dat onthouden, want het sprak me aan. Als mijn kinderen zich vervelen zeg ik dat het geen probleem is, dat er vanzelf iets komt.

Juist in die open ruimte van vervelen, van niks en stilte, kan iets creatiefs ontstaan. In de psychologie wordt het fenomeen zo gezien: bij de Bus, in Bed of Bad ontstaan de beste ideeën. Omdat je dan de input en het denken even loslaat, maar in je onbewuste gaat het gewoon door en dan is er ruimte om combinaties te leggen en floept er ineens een inzicht of idee in je op.

Dit gegeven kan je bewust inzetten. Bij Google en Apple wordt de werknemers vrije, creatieve ruimte gegeven voor nieuwe ideeën.  Dat zijn goede voorbeelden van innovatieve bedrijven.

In een Slow Life past het om je lekker te vervelen. En daar veel van in te bouwen in je leven.

Als je een tijdje offline bent merk je dat je je gaat vervelen, maar dat je dan iets anders gaat ervaren als je dat toe kan laten.

KLIKHIER voor een bijzonder filmpje over een man die dagelijks op een bankje zit, de hele dag.  Ik kwam hem tegen vorige week toen ik in Gent was, hij viel me op. Later zag ik dit filmpje van hem toevallig langs komen op Facebook.

Het is best lastig wat je tegenkomt als je niks te doen hebt, al is het maar voor even.

img_2996Vaak vullen we het ongemakkelijke gevoel snel weer op en voelen we er niet echt doorheen. Uit angst voor wat er dan verschijnt.

Angst voor verveling, voor leegte, voor niks voor te stellen. We doen er alles aan om iets voor te stellen en ons nuttig te maken.

Maar als we dat loslaten zijn we aanwezig en verschijnt er juist een wereld aan momenten van aandacht en volledig aanwezig zijn, los van alles, maar ook verbonden met alles. Die paradox. Die kan je in voelen als je verveling kan gaan toelaten. En heeft een eindeloze diepte en een eindeloze creatie in zich.

Die verveelt nooit. Alleen we vermijden het alsof we er door verdwijnen zullen en eigenlijk is dat ook het geval. Het ego verdwijnt in de stilte, leegte en verveling.

Hmmm, lekker vervelen dan maar, zo hier en daar om het eens te ervaren…

img_0910Liefs Marjan, ❤


Pics van mezelf en pinterest.

img_1170

 

 

 

 

4 gedachten over “Waarom vervelen nooit verveelt.

  1. Hi Marjan, wat een leuke blog! Bedankt daarvoor 🙂 Nu ik de foto’s bovenaan zie krijg ik meteen zin om weer te varen en een sloep te huren in Amsterdam. Meteen een goede tip als je toch wat tegen verveling wilt doen hihi

    Geliked door 1 persoon

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.