mindfulness·Slow Life

Be smarter then your phone

Het is vandaag ‘Blue Monday’, de dag dat goede voornemens vaak niet blijken te lukken en het koud is, de vakantie nog ver weg… Een dag om somber te zijn.

Maar laat ik je verblijden met goed nieuws. Offline zijn is bevrijdend! We kunnen aan het dwingende gevoel, altijd online en bereikbaar te ‘moeten’ zijn, wat doen. We hebben het, nl. zelf in de hand en de wereld vergaat niet. Sterker nog het gaf mij een heerlijk Hygge (Lees HIER alles over Hyggegevoel en de dingen die ik ook heerlijk vind om te doen, deed ik met veel meer aandacht en rust.

                                                       LOVE SLOW LIFE

Via Facebook en Instagram deed ik een oproep om mee te doen en mij je ervaringen te vertellen. Maar dat bleek nog niet zo makkelijk. Het liep geen storm, zeg maar…

             Onder aan dit blog kan je wat reacties van lezers terug vinden. Dank daarvoor!

Via de NS kreeg ik vrijdag een aanbod om Blendle (selectie van artikelen uit kranten en magazines, op jouw voorkeuren afgestemd) een week gratis te ontvangen. Ik had natuurlijk geen mogelijkheid al die aangeboden artikelen te lezen, gezien ik offline was. Maar zondag mocht ik na 20:00 uur van mijzelf een uurtje online. Ik postte op instagram en facebook een aantal vragen om reacties te krijgen op de offline uitdaging. Daarbij checkte ik mijn mail en appte mijn zoon. Daarna voelde ik een enorme drive om door te gaan, maar dacht aan de mooie dagen, waarbij die drive er niet was en legde, mijn overigens bijna naar de filistijnen, Iphone weer buiten mijn bereik…

Op Blendle viel mij 1 artikel in het oog. Daar heb ik snel wat doorheen gescrolled om er later naar terug te keren. Ik zal de link hier plaatsen, maar wellicht blijft hij niet lang bestaan. KLIK. Waar het over gaat is de verslaving van online zijn en dat er al weekenden georganiseerd worden, waarbij je het hele weekend offline bent. Afkicken dus.

Mijn ingeving blijkt in Sillicon Valley al een heel ding te zijn. Tristan Harris is een voorvechter van ‘Well Spend Time’, je leest er alles over in het boven genoemde artikel. Zo zie je ideeën hangen vaak al in de lucht of zijn al op andere plekken ontstaan.

‘Dat het een kwestie van zelfbeheersing is. Maar dan vergeet je dat er aan de andere kant van het scherm duizend mensen aan de ondermijning van jouw zelfbeheersing zitten te werken.’            ~ Tristan Harris

Het is dus niet alleen zelfbeheersing! Facebook, Instagram, Mail programma’s, e.d. hebben een systeem (wisselende beloning, de likes, foto’s en berichten komen onregelmatig, waardoor je maar wilt blijven kijken of het er al is. Een ‘gijzelformule’ van je aandacht!) in zich, wat verslavend werkt. Het veel online zijn wordt dus steeds sterker en het kost heel wat om daar weer een beetje los van te kunnen komen. Ook computerspelletjes werken met conditionering en zijn dus sterk verslavend.

In zo’n offline weekend, zo kan je lezen in het artikel, zijn mensen aan het kleuren, tekenen of breien. Het wordt een systeem fout genoemd van het ontwerp van de smartphone, de gijzelformule.

Niet alleen je wilskracht speelt dus een rol, maar ook hoe software, apps e.d. werken. Als een natuurlijke respons wil je telkens kijken en dat blijkt gemiddeld 150 x per dag te zijn! Terwijl het allemaal maar ‘eventjes’ is, alles bij elkaar worden vele eventjes, uren. Dat raakt mij wel en ik heb ook gemerkt er afhankelijk van te zijn geworden.

Hoe worden we nu Smarter dan onze Smartphones?

Laatst was ik uit eten met een vriendin, een gezin naast ons waren op een gegeven moment met zijn vieren in vier smartphones verdiept, ik vond dat een triest gezicht.

Waar is het echte contact? Zonder moralistisch te zijn. Wat is wijs gebruik? Er zijn wat mij betreft ongeschreven regels dat je niet bezig bent met je telefoon als je in sociaal contact bent of je daar even voor excuseert.

Online kunnen zijn is een uitwerking van een individualistische maatschappij.

En toch, of misschien wel daardoor, willen mensen echte belevingen en echt contact. Ik denk zelfs dat een stap verder is, dat we juist daardoor het weer meer gaan opzoeken en waarderen. Met meer bewustzijn dan ooit te voren.

Via instagram lieten mensen me weten mee te doen, maar het liep geen storm. Het is ook best een ingreep, want je gewone dingen als appen met je uit huis wonende zoon of je geliefde wil je ook doorgang kunnen geven. En ergens wil je ook bereikbaar zijn. Ik zocht ook naar een escape, wat als er echt iets is? Gelukkig stond de Iphone van mijn partner aan, hij is er niet afhankelijk van, doet niet aan sociale media, alleen appen, gelukkig, 😉

 150 x je telefoon checken is niet Smart meer, vind ik.

Ik heb dus voor  mezelf ervaren dat ik dat niet meer wil en een app als Facebook niet meer op mijn nieuwe telefoon installeer. Regelmatig blijf ik maar rondjes draaien van de ene app naar de andere. Ik stel voor mezelf  3 tijdstippen in  per dag met een tijdslimiet van een half uur. Daar staat bloggen, mail verwerken, bankieren, etc. los van.

Voor het vermaak maar verdwalen in sociaal media, wil ik dus beperken. 

Want in alle rust meer dan 1 boek lezen in een weekend, werken aan een planning voor mijn boek, breien, pancakes bakken met mijn kind, een spelletje doen, zonder het gevoel te hebben dat ik tussendoor iets moet checken. Dat vond ik echt heerlijk de afgelopen dagen.

Probeer het uit, als je het nog niet gedaan hebt. Het moeilijkst is eigenlijk om daarna de balans te houden, want helemaal weg en in een la met die smartphone is duidelijk en makkelijk, maar als hij dan weer in gebruik is. Het vraagt telkens om bewustzijn momentjes en

Smarter zijn dan de Smartphone.

We leren ervan als je er  weer kritisch naar durft te kijken. En bij jezelf kan onderzoeken wat zo’n online fenomeen met je doet. En of je dat wel echt prettig vindt.

TIP: Zet je smartphone uit op gezette tijden en kijk wat het met je doet.

Oefening: Be smarter then your Phone

Kan je per dag 2 of 3 momenten nemen waarop je een half uur of een uur er intensief mee bezig mag zijn? Wat doet het met je om die beperking aan te brengen? Tevens een mooi voorbeeld voor je kinderen (geef hen ook een tijd en vast moment ervoor).

Je moet even door een weerstand heen, een moment van verveling doorstaan, maar dan gebeurd er wat anders en wat is dat voor jou? Lees reacties hieronder.

Fijne week!

Liefs Marjan, Lees HIER meer over Offline zijn.    En HIER.


Selectie uit reacties:

M.deW: …..Dit weekend helemaal geen beeldscherm aangehad en welk inzicht heeft het mij gegeven? Ik merk aan mijn lijf, dat het dan echt op ‘uit’ gaat. Normaal werk ik altijd nog even door voor het werk of en ik aan het rondsnuffelen. Dus mijn hoofd en lijf staan altijd op ‘aan’. Nu viel dat dus weg en ik merkte eigenlijk hoe moe mijn lijf is. (dat merk ik in de vakanties ook). Meer tijd voor andere dingen…

….Mooie ervaring wat het met je doet en hopelijk kan ik onze kinderen daar wijze lessen uit gaan geven. Vrijdagavond t/m maandagochtend gaat mijn telefoon uit! Ik vind het zelf moeilijk om een bepaalde rem te vinden, ik ga maar door zullen we maar zeggen, maar het is ook goed om gewoon dicht bij jezelf te kunnen zijn en blijven. Op de een of andere manier lukt dat niet, wanneer ik toegang heb tot de gehele wereld.

C.G: Vrijdagavond vanaf 22.30 uur geen FB en beperkt de computer aan gehad. En pas zondagavond om 22.30 uur weer online gegaan. Ik vond het heerlijk rustig! Ik had meer aandacht voor mijn omgeving en voelde me minder opgejaagd omdat ik niet steeds werd afgeleid door het willen/moeten checken van mijn telefoon/Facebook account. Ik heb niets gemist. Ik zou dit wel ieder weekend willen doen.

E.SNiet meegedaan, maar me wel het hele weekend ervan bewust geweest hoe vaak ik nu online ben. Door jouw berichtje.

A.L: Ben een paar keer per dag online, dit omdat ik erg slecht tegen straling kan. 1x per maand zitten wij een paar dagen in Duitsland, helemaal offline. Voor mij is dat een walhalla, hoewel er wel zendmasten in de buurt zijn. Straks in maart twee weken naar Frankrijk en dan kom ik pas echt bij, daar is niet zoveel straling als hier in Nederland.

En… ik ben dol op wat je allemaal online kunt doen, maar tegelijk is daar het gegeven dat het voor mij fysiek slecht is. Aan de ene kant jammer maar tegelijk ben ik heel blij dat ik niet zo afhankelijk ben van alle tv, computer, smartphone.

Meer rust en aandacht voor andere dingen, passend bij Slow Life…. Maar ook de mooie kant ervan zien en kunnen gebruiken. Dus belangrijk hoe daarbij de balans te vinden en weten dat er inherent aan de systemen technieken zitten die je afhankelijk maken. Extra alert zijn is dan wel nodig. Dit onderwerp ga ik op terug komen. Het boeit me heel erg.

Het blog is ook extra lang geworden…. fijne offline/online balans week.


Vragen kan je me stellen via MAILtoMARJAN.

Reacties vind ik ook leuk, dat kan hieronder.

                                                        ER IS DUS GEEN HAAST, 😉


5 gedachten over “Be smarter then your phone

  1. dat vond ik zo heeerlijk van de laatste retraite, ik had me voorgenomen mijn iphone in te leveren, maar het lukte me gewoon hem op vliegstuistand te zetten en de hele 10 dagen niet te checken, dat was voor mij toch wel een overwinning en een voornemen om het meer zo te doen, wat dan weer tegen valt in het reeele leven omdat je voor je t weet weer bezig bent met die telefoon, ook omdat we natuurlijk terug kwamen met nieuw jaar, dus dan krijg je al die wensen en daarna was ik jarig dus weer veel berichtjes, maar ik ben me er toch wel weer bewuster van geworden, ook omdat paramananda zei dat het geen relaxation was maar distraction, sindsdien kijk ik er wel anders naar, wil hem eigenlijk ook niet mee naar bed, maar met twee uit huis wonende dochters wil ik ook snachts wel bereikbaar zijn, dilemma… maar alleen al de bewustwording is een eerste stap… liefs jacq.x ps: denk je dat je naar de nieuwjaarsbijeenkomst bij bca gaat woensdag?  ‘Above all, don’t wobble.’ Osho

    Geliked door 1 persoon

    1. Gefeliciteerd, nog! Klopt het is handig in gebruik met appen. Ik heb hem niet meer naast mijn bed, ook ivm straling. Kijk in de ochtend meteen even. Distraction ja. Grote en kleine pauzes helpen al enorm! Mail je nog. Xx fijne dag.

      Like

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.