inspiratiecoaching·Persoonlijke ontwikkeling·Vrije Vrijdag Inspiratie

Hoe breng je meer Hygge in je leven?

15094928_1224665520945330_156458256874695337_nAfgelopen zomer was ik in Denemarken en ervoer daar Hygge. Ok, dat wist ik toen nog niet. Hygge ontdekte ik door een geweldig boek wat ik tegenkwam en mezelf cadeau deed.

Ik herken veel van de Hygge het past bij mijn gevoelige aard. En als je mijn blogs vaker leest zul je dingen herkennen, die ik anders noemde, maar zeker Hygge zijn. Graag inspireer ik je ermee, want zeker in de donkere tijd van het jaar is Hygge van levensbelang.

WAT is HYGGE?

In het Nederlands het beste te vertalen als gezellig en in het Engels als cozy. Maar toch gaat het verder dan dat. Het is een levensstijl in Denemarken, een levenskunst. Ingegeven door lange donkere dagen en veel nat weer. Dan is het van levensbelang om te ontspannen, het binnen gezellig te maken en warmte te creëren. Belangrijk is het sociale aspect, samen ervaar je meer Hygge.

Denemarken blijkt het gelukkigste land te zijn en dat komt door de Hygge levensstijl, goede voorzieningen als kinderopvang, ziekenzorg en scholing. Daarbij hebben de Denen goed gevoel voor ontstressen, ze gaan op tijd naar huis om het daar hyggelig te maken met elkaar.

Daar tegenover staat dat het sociaal heel hecht is en je er zomaar niet tussen komt, maar als je er tussen komt heb je vrienden voor het leven. Er wordt veel gedronken, vlees en suiker gegeten wat de gezondheid niet altijd ten goede zal komen.

Maar nu, we pikken mee wat voor ons welzijn ook bevorderlijk is, toch?  Het bovenstaande boek is geschreven door een onderzoeker naar geluk. En ja, ik word al gelukkig als ik er in lees. HYGGE bekijken bij Bol.com

Heerlijk Hygge is: Uit het boek, Hygge-Manifest, blz. 46, 47.

  • Sfeer, dim het licht
  • Aanwezigheid, Blijf in het nu. Zet de telefoon uit.
  • Genieten, Koffie, chocolade, koekjes, taart, snoep, kom maar op!
  • Gelijkheid, Stel  ´wij´ boven ´mij´. Doe karweitjes samen en laat elkaar uitpraten.
  • Dankbaarheid, Besef dat je het goed doet.
  • Harmonie, Het is geen wedstrijd. Je hoeft niet op te scheppen. We vinden je toch wel aardig.
  • Comfort, Maak het jezelf gemakkelijk. Rust even uit. Ontspan je.
  • Wapenstilstand, Geen gedoe we hebben het een andere keer wel over politiek.
  • Kameraadschappelijkheid, Onderhoud je relaties en je verhalen. ´Weet je nog toen we..?´
  • Schuilplaats, Je bent bij jouw stam. Hier voel je je rustig en veilig.

img_2396

Dit is precies wat we nodig hebben om het gezellig te hebben, om te genieten, alleen of met de mensen waar je van houdt. Niet in grote groepjes, zodat je naar elkaar kan luisteren. Dit past helemaal bij hooggevoelige en introverte mensen. Lekker overzichtelijk, rust en niet te veel prikkels van buitenaf.

Wat ik ook zo heerlijk vind is de haardracht en de kledingstijl. Het haar wordt niet veel aandacht aan besteed, de vrouw bind het op in de ochtend, liefst zo hoog mogelijk. Lekkere kleding, niet te formeel. Dat het comfortabel is en toch stijlvol.

Die dingen dus.  Niet het grootse en meeslepende is wat je gelukkig maakt. Maar het fijne, warme en sociale. Samen soep maken, koekjes bakken of gluhwijn. Een Hyggekrog (plekje) maken in je kamer en daar met een boek ontspannen na een drukke week. Of alleen maar voor je uit staren met een beker chocolademelk, slagroom en koekjes. Eenvoudig, warm en fijn;

Ga je er ook lekker wat van uitproberen in het weekend? Je deed vast ook al een aantal dingen, maar nu met meer bewustzijn dat je geluk in de hand kan werken? Dat het heel dichtbij te vinden is?  Hygge is Hip!

O ja, en heel veel kaarsen branden is enorm Hygge…

Liefs Marjan, ❤      Geniet nooit met mate…


MAILtoMARJAN                                      GOtoMYSITE                      Pics: pinterest en van mezelf.

img_2383

5 gedachten over “Hoe breng je meer Hygge in je leven?

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.