inspiratie delen·mindfulness·Persoonlijke ontwikkeling

Een glimpje van de Boeddha

Processed with Rookie Cam

Mijn hart stroomt nog over van alle mooie dingen die ik gister heb mogen ontvangen.

Een jaar geleden voelde ik dat ik me helemaal wil verbinden met het Boeddhisme, met de Sangha waar ik  de laatste 2 jaar regelmatig een retraite doe en kook voor de groep.

Niet alleen maar vrijblijvend er bij zijn, maar er helemaal voor gaan. Het klopt voor mij, de weg van spiritualiteit via de leer van de Boeddha. Met als ultiem doel:

                          Dat iedereen geluk mag ervaren.

De zuiverheid van het beoefenen van meditatie op je kussen, maar ook in het dagelijks leven integreren van liefdevolle aandacht voor de mensen om je heen.

Dit kan alleen maar als je eerst met volledige liefde jezelf kan omarmen en genoeg te geven hebt.

Het is een prachtig pad en daar verbind ik me mee.

Gister heb ik daar voluit JA tegen gezegd, samen met nog een mooie vrouw. Bijna alle lieve en belangrijke mensen om me heen waren getuige (behalve mijn puberzoon, maar die moest voetballen in het eerste en zou het allemaal maar niks vinden.).

We werden overladen met prachtige woorden hoe mensen ons ervaren. We offerde een bloem, wierook en een kaars, er werd gezongen. (Om het echt te snappen hoe dit is kan je het eigenlijk alleen maar ervaren.)

Het was intens en ik kon alleen maar meer en meer Vreugde en Dankbaarheid voelen.

Vreugde en Inspiratie wil ik delen. Hoe dat er verder precies uit gaat zien zal zich vanzelf ontvouwen. Ik laat het eerst allemaal rustig bezinken en geniet na van de volheid van de ceremonie.

Een basisgevoel, een veilig gevoel vanuit een zuiver weten dat het hier om gaat in het leven. Niet dat ik vind dat er louter  1 stroming of religie is die de waarheid vertelt, maar omdat deze plek voor mij als thuiskomen voelt, dit klopt en geeft mij een kader en anker om verder te groeien. Het basisgevoel van thuis zijn. Een plek waar rust is, ik kan leren en op terug vallen.

 

Ik zoek naar zuiverheid en vreugde.

Een plek waar mensen dat allemaal zoeken is bij het Boeddhisme. Het is vertrouwd en geeft kracht om midden in de wereld te kunnen staan.

Dit gedicht heb ik gelezen en gezongen met Ed (partner, gitarist) tijdens de ceremonie, hij heeft het nl. op muziek gezet. Het ging niet helemaal vlekkeloos, maar was heel fijn om te doen. En het gedicht betekent veel voor me in de context van spirituele ontwikkeling. 


M. Vasalis

Eb

Ik trek mij terug en wacht.
Dit is de tijd die niet verloren gaat:
iedre minuut zet zich in toekomst om.
Ik ben een oceaan van wachten,
waterdun omhuld door ’t ogenblik.
Zuigend eb van het gemoed,
dat de minuten trekt en dat de vloed
diep in zijn duisternis bereidt.

Er is geen tijd. Of is er niets dan tijd?

Wat raakt jou?

Hoe maak jij het beste verbinding met jezelf?

Wat heb je nodig om een basisgevoel te kunnen ervaren of op te bouwen?

We hebben allemaal de kwaliteiten van Boeddha in ons. Soms voel je een glimpje, soms ben je vervuld van vreugde en liefde en soms even helemaal niet. Maar ergens is het altijd aanwezig, er liggen wat schillen van conditionering en overleving om heen, maar die kunnen ont-wikkeld worden, een glimpje of meer piept er vast regelmatig tussen door…

Als je vragen hebt of me je reactie wilt mailen ben je heel erg welkom: MAILtoMARJAN

Het mag ook in een reactie hieronder. Ik geef altijd een berichtje terug.

Liefs Marjan, ❤


INFO:  Triratna Boeddhisme,  Metta Vihara

6 gedachten over “Een glimpje van de Boeddha

 1. Goedemorgen Marjan, Het is prachtig wat je schrijft. Ik verdiep me al jaren in het boeddhisme en het geeft me kracht en inspiratie.We volgen elkaar op IG . Creativiteit en andere mensen inspireren met mijn gekregen talent daar haal ik veel voldoening uit.Ook de antroposofie heeft mij veel gegeven en nog! Ik wens je een fijne dag 🙏 Jeanne

  Geliked door 1 persoon

 2. klinkt mooi marjan!heb je ook foto’s van ceremonie?en waarom dit gedicht, wat is jouw relatie met mitra worden? met metta,jacq.x ‘Above all, don’t wobble.’ Osho

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee ik heb zelf geen foto’s, maar krijg er vast nog een paar, ze zijn wel genomen.
   Het terug trekken, zoals bij een retraite, wat ik wil ontwikkelen is dat retraite en het leven dichter bij elkaar gaan komen. De paradox je vind in het gedicht geeft een gllimp van non dualisme, we leven in dualisme en willen graag eenheid ervaren. Zoals de zee eb en vloed heeft en golven, maar ook daar onder een oceaan van kalmte. Dat is inspirerend vind ik, om dichterbij te gaan komen door beoefening…

   xxx Goed weekend gehad?

   Like

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.