Magische Maandag·Persoonlijke ontwikkeling·zelfonderzoek

Zelfhulp door te leren herkaderen

 

Het regent buiten, ik kan het jammer vinden dat het heerlijke weer van de afgelopen maand voorbij lijkt. Maar ik kan er ook van genieten, het nodigt weer uit tot wat anders. Lekker de houtkachel aan, dikke sokken, een vest. Binnen knutselen, naar muziek luisteren, stampot koken…

Het zelf, je persoonlijkheid, wordt bepaald door concepten, ideeën die je gevormd hebt in je leven. Hoe vast zitten die bij jou? Kan je makkelijk een beetje omdenken? Raak je snel in de stress of geïrriteerd? Is een situatie ombuigen voor jou je tweede natuur? Moet het gaan zoals je verwacht of in je hoofd hebt?

Met deze vragen jezelf aan een onderzoekje onderwerpen kan je veel inzicht geven in hoe het bij jou werkt. Zonder oordeel kijken, daar wat over opschrijven en mee lopen. Dat alleen al kan je ruimte geven, omdat je er meer bewust van wordt.

Ideeën en concepten zijn prima, die geven je persoonlijkheid vorm en richting. Maar daar waar het je gaat beperken kan het veel problemen geven.

Herkaderen kan je helpen. Herkaderen is omdenken. Je open stellen voor het tegenovergestelde of totaal iets anders. Mogelijkheden in situaties zien, vanuit een open blik, niet vanuit wat je vindt, verwacht of gewend bent.

Zie ook  de OMDENKEN site.

Ik ben heel anders naar ambitie gaan kijken. Ik ben ambitie veel meer gaan koppelen aan me ontspannen en gelukkig voelen, i.p.v. een bepaalde positie bekleden als psycholoog en daarin groeien. Dat maakte dat ik heel andere keuzes ging maken, natuurlijk.

Het kan ook veel kleiner zijn, elke dag doen zich situaties voor waarbij je even naar je kader kan kijken en je afvragen is die (nog) wel adequaat hier?

Als ik vegan (=kader) wil eten, maar mijn lijf snakt naar een eitje, b.v. Of de auto gaat stuk, er is geen geld voor een nieuwe, kan het ook zonder auto? Kan ik inspelen op behoeften van anderen die niet met de mijne stroken? Kan ik dan toch mijn kader openen en kijken naar wat er kan ontstaan tussen ons?  Etc…

Stel je b.v. voor dat je door een bepaalde kleur bril kijkt en dat je een andere kleur opzet.

Geniet nooit met mate.

Liefs Marjan, ❤


Volg mij op instagram of facebook.                            MAILtoMARJAN

reframe4

 

 

 

2 gedachten over “Zelfhulp door te leren herkaderen

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.