inspiratiecoaching·Magische Maandag

Wat geeft jou ZIN?

Wat is zinvol in jouw leven?

Waar heb je ZIN IN en kom je je bed voor uit?

Of gaat het dieper, is dit een filosofische vraag voor jou? Wat is de zin van het bestaan?

Deze vragen kwamen bij  mij boven n.a.v. een reactie op mijn blog: Stel je levensvraag.

De lezeres voegde er een mooi artikel bij waarin gesproken wordt over het fenomeen ‘Bore-out’, wat ontstaat bij werkeloosheid. Door te hard werken kan je in een ‘Burn-out’ komen, maar door verlies van werk kan je een ‘Bore-out’ ervaren.

Een gevoel van leegte kenmerkt beide en bij allebei kom je vroeg of laat op de vraag.

Wat is de zin van mijn leven?

Met werk waar ik in ben vast gelopen of ‘met’ zonder werk.

Psychiater De Wachter, zegt in dat artikel:

1. Is werk onze belangrijkste vorm van zingeving geworden?

©thinkstock
“Daar lijkt het wel op”, zegt systeemtherapeut en psychiater Dirk De Wachter. Terwijl zin vroeger misschien nog als iets stationair gezien kon worden, iets waar a priori in voorzien werd door religie, is het nu iets dat we zelf moeten maken.” De beste manier omdat te doen is via werk, in de breedste zin van het woord dan: “Door je te engageren in een activiteit die op de een of andere manier iets betekent voor iemand anders en waardoor je je als mens letterlijk betekenisvol gaat voelen.”

Lees volledige artikel HIER.

@patrickmundusNa mijn burn-out ben ik een heleboel andere dingen gaan doen dan mijn vak. (Samen breien, koken bij retraites, bloggen). Dat ontstond zo, maar is zo enorm waardevol geweest. Daardoor kwam ik afgelopen half jaar tot een heel nieuw inzicht. Iets wat me wel rationeel een goed idee leek, maar wat ik nu echt helemaal kon door voelen.

Ik hielp een vrouw bij het tandenpoetsen en zag ineens hoe ik in het hier en nu  met mijn volle aandacht bij haar was. Dat op dat moment dat het aller belangrijkste en zinvolste was wat ik kon doen in mijn leven. Dat het niet uitmaakt wat ik doe als ik er met mijn aandacht bij ben, dan is alles namelijk zinvol.

Dit klinkt heel makkelijk, maar had voor mij een diepgaande betekenis. Ik die gestudeerd had, carrière maakte, en juist op de top niet meer verder kon. Daarmee was de zingeving van ‘wat voor te stellen’ in mijn beroep er nog steeds.

Maar nu ontdekte ik dat daar altijd een tijdelijkheid aan zit. Er een veel diepere betekenis is in het leven die in het moment ontstaat, maar ook in het moment afsterft. Aan die betekenis kan ik mijn ego  niet ophangen, door de tijdelijkheid. Tegelijkertijd ben ik dat op dat moment. En wordt er een volgend moment weer iets nieuws geboren. Ik ben niet meer afhankelijk van de omstandigheden.

theberry.comOm zingeving aan het leven te geven kan ik aandachtig zijn met mijn kinderen begeleiden, met voor ze koken, met wandelen met mijn geliefde, met gewoon zitten, met een rooster maken, inval regelen, coachingsgesprek, de was doen, bloedvlekken op dweilen, etc. Alles heeft zin en alles heeft geen zin. Het komt en het gaat.

Heel veel meer kan ik er niet van maken. Woorden schieten te kort voor het onbenoembare. Omdat het een beleving is en het losstaat van wat ons geleerd is, van wat de maatschappij als ‘top’ erkent met elkaar, aan status en geld verdienen.

Je passie leven, je talent ontdekken is heerlijk, want dan stroomt je zijn. Maar ik denk dat je werkelijke zingeving onafhankelijk daarvan is. Daardoor ben je minder afhankelijk van je werk b.v, want je weet diep van binnen ben ik ‘heel’ en kan ik los van mijn werk betekenis geven.

Als je wat overkomt zal dat pijn doen (je gaat met pensioen, verliest je baan, wordt burn-out, krijgt een ongeluk). Maar er blijft ten alle tijden een mogelijkheid om in het moment aanwezig te zijn met je omgeving, met je omstandigheden. Je liefde daarvoor te ontwikkelen is echt wel ‘hogere school’ werk.

Als dit je op school geleerd zou worden zouden we veel vrijer in het leven staan. Wie weet komt dat nog wel eens. Ik leef het in ieder geval steeds meer voor aan mijn kinderen en omgeving en ik denk dat het een geschenk op zich is. Het is een proces, maar het kan je ineens toevallen. Zoals bij mij bij het tandenpoetsen van een hele lieve vrouw, die daar wat hulp bij nodig heeft.

Nu ik dit zo opschrijf ontroert het me enorm.

Zingeving zoeken in de buiten wereld v.s. zingeving vinden in je binnen wereld.

Hoe is dit voor jou?

Ik hoop dat dit je inspireert.

Liefs Marjan, ❤                                        MAILtoMARJAN


Foto’s van theberry.com, @patrickmundus, @thinkstock, @beachblissliving en mezelf.

Processed with Rookie Cam
Klaprozen, 1 van mijn favoriete bloemen, 🙂
zin in
ZIN IN, ❤

6 gedachten over “Wat geeft jou ZIN?

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.