inspiratiecoaching·Vrije Vrijdag Inspiratie·zelfonderzoek

De illusie van drukdrukdruk doorzien doe je zo!

Drukdrukdruk

Niet eens 1 keer druk, maar drukdrukdruk, dat is bijna een woord geworden. Wat gebeurd er met ons door het altijd maar druk te hebben? Dacht men niet dat computers ons leven zouden vergemakkelijken? Maar het lijkt eerder tegenovergesteld, altijd online kunnen zijn, altijd bereikbaar, veel informatie toevoer. Dat niet alleen, het is ook op een bepaalde manier stoer geworden om het druk te hebben.

Er is echter ook een tegenbeweging waarneembaar.

In dit blog laat ik zien dat het een illusie is waar je niet in mee hoeft te gaan.

Waarom is druk zijn een illusie?

Druk zijn overkomt je niet. Druk zijn ligt ten grondslag aan alle keuzes die je daarvoor hebt gemaakt. Je bent er aan gewend geraakt en je voelt je er ook prettig bij. Het geeft veiligheid. De ‘drukheid’ geeft je houvast. Of toch kriebelt en knaagt er iets?

Je ego stelt meer voor naar mate je het drukker hebt. Het is algemeen geaccepteerd, in westerse samenlevingen. Je werkt hard, to do lijstjes, presteren, sport, hobby’s, theater, vrienden, familie, je doet er een opleiding naast, je gezin hou je draaiend, je rent van het ene naar het andere…. Alle ballen worden optimaal hoog gehouden, toch?

drukdrukdrukDrukdrukdruk is een illusie, omdat het geen feit is, omdat je er zelf voor gekozen hebt. En dus kan je ook voor andere dingen gaan kiezen.

Op het moment dat je andere keuzes gaat maken, blijkt dat te kunnen en verrijkt het zelfs je leven. Je gaat andere waarden zien van het leven, die je wellicht meer waard blijken te zijn.

Hoe kan het anders?

De eerste stap is inzien dat jij verantwoordelijk bent voor jouw leven en jouw keuzes.

Dat je gehecht bent geraakt aan drukheid en dat het je ook veel oplevert. Inkomsten een hypotheek, luxe, vakanties, aanzien etc. Of zelfs als je niet een betaalde baan hebt kan je het heel druk hebben, wat je ook voordelen geeft; invulling, waardering…

Hoe is het met je ego gesteld als je het rustiger hebt? Als het meer zen mag zijn?

Drukheid is verslavend, we putten onszelf enorm uit. Vroeg of laat breekt het veel mensen op. Bij vrouwen vaak rond 45 jaar. Maar ook lees ik dat jongeren al burn-out raken.

Er is overigens niks tegen hard werken. De drukdrukdruk modus gaat veel verder. Daar zit een dwang achter om op alle vlakken druk te zijn, te presenteren, perfectie na te streven. Het is enorm naar buiten gericht.

Geen tijd voor reflectie en stilte, even echt opladen.

Jezelf van binnenuit te ont-moeten…

Door eenvoudiger te gaan leven, zal het je verbazen hoeveel bevredigender dit zal zijn.

Er is een plafond aan luxe en prestaties leveren. Op een gegeven moment is het genoeg en zal meer je geen lange termijn voldoening geven. Lange termijn voldoening zit in je ziel voeden, spirituele ontwikkeling, luisteren naar je werkelijke behoeften.

Zoals: tijd met je gezin doorbrengen, voor je ouder wordende ouder er kunnen zijn, van de natuur genieten, gezond eten en bewegen, aandacht voor al die mooie dingen die eigenlijk  niks kosten.. Niks meer dan tijd en ruimte maken.

10 TIPS om meer tijd en ruimte te maken:

  • Door minder te kopen hoef je minder uren te werken.
  • Observeer jezelf een maand: waar geef je je tijd aan en hoe voelt dat echt.
  • Kan je kiezen om je werkdagen te verkorten, of je werkweek te verkorten, wat kost je dat en wat zou het je opleveren?
  • Kan je gaan kiezen voor waarden die liggen op het vlak van je innerlijke behoeften?
  • Start altijd met een kleine verandering en kijk hoe dat voelt?
  • Neem momenten voor reflectie en stilte, kijk of je door de weerstand kan gaan. (Het ego wil geen verandering en werpt weerstand op…) Blog hierover.
  • Kan je de illusie van drukdrukdruk ook werkelijk gaan voelen?
  • Maak een wekelijks afspraak met jezelf, om te beginnen en maak die net zo belangrijk als een afspraak met een ander. Blog hierover.
  • Ruim je huis op, dat ruimt ook je hoofd op, wat heb je echt nodig, vereenvoudig stap bij stap. Blog hierover.
  • Ga voor kwaliteit in elk opzicht, i.p.v. voor kwantiteit.

Mijn ervaring

Doordat ik in een fase kwam van depressie en burn-out en toen zelfs nog doorwerkte, ben ik toch gaande weg mijn leven gaan herzien. Het afgelopen jaar ging ik steeds meer dingen uitproberen en ontdekken, dingen waar ik geen  geld mee verdiende. Ik waagde de gok en we hebben het overleeft. Ik kon ook niet anders meer. En werd er vooral erg blij van, door meer met mijn handen te gaan doen, door te gaan bloggen, door er voor andere mensen te zijn.

Op een gegeven moment ging de auto stuk en konden we geen nieuwe betalen. Ik dacht altijd niet zonder een auto te kunnen. Op de plek waar we wonen is het openbaar vervoer op 15 minuten loop afstand. Maar we hadden geen keus en daardoor veranderde de mindset. Van we kunnen hier echt niet zonder auto en ik ben ook blij dat ik auto kan rijden, naar nieuwe mogelijkheden.

Ik ontdekte een ov kortingspas met voor 10 euro erbij een ov fiets bij elk station. Het delen van een auto bleek dichterbij. Het niet meer automatisch de auto pakken bleek geweldig, door weer en wind en geen keuze maakte het eigenlijk heel leuk. Mijn fiets helemaal laten opknappen maakte me enorm blij. Investeren in alternatieve oplossingen en dagelijks de natuur voelen.

Kortom het bleek allemaal heel anders te voelen en gaf ruimte voor nieuwe dingen, wat ik nooit had kunnen voorzien in de oude mindset. En het scheelt een hoop doekoe, zoals mijn puber zoon geld noemt…

Dus geloof je mindset niet, het kan heel anders zijn dan je gewend bent te denken en doen, 🙂 

with love

Wie weet gaat er door dit gelezen te hebben iets kriebelen, luister daar naar, het wil al langer gehoord worden, echt!!

Ontspannen weekend.

Liefs Marjan, ❤


Mail naar Marjan          Plaatjes van Blond-Amsterdam

Lees vele tips op: So Chicken

 

 

4 gedachten over “De illusie van drukdrukdruk doorzien doe je zo!

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.