inspiratiecoaching·Magische Maandag·Persoonlijke ontwikkeling

Vriendschap is een Schat

Blog over een lezers vraag

Een lezeres stelde me de volgende vraag: ‘Waar en hoe vind je in deze tijd van oppervlakkige contacten, social media en whats app nog echte vriendschap?’

Korte toelichting: …waar ik vooral nog tegenaan loop is dat mensen vaak roepen te willen afspreken maar dat ´t er nooit van komt. Als het er wel van komt is ´t gezellig maar ik haak uiteindelijk af als het vragen steeds van mijn kant moet komen. (Misschien nog steeds een beetje bang dat ze niet op me zitten te wachten?)

Hierin lees ik een tweeledigheid, een deel heeft te maken met de omgeving die het altijd drukdrukdruk lijkt te hebben en niet genoeg ruimte neemt om af te spreken met vriendinnen. Een andere deel is persoonlijk, zit iemand wel op mij te wachten als vriendin?

Meer vrouwen zullen dit herkennen, daarom probeer ik in dit blog daar wat ruimte en lucht in te brengen. Hoe kan je daar anders mee omgaan/je toe verhouden?

Ik denk dat iedereen het fijn vindt om echt contact te onderhouden, ondanks dat je het enorm drukt hebt.  Sociale media kan dat niet echt vervangen. Er gaat niks boven lekker samen ergens koffie te drinken en uitgebreid bij te praten, elkaar te ondersteunen, te lachen, te delen. 

Die tweeledigheid komt samen in of je het eerst helemaal goed met jezelf hebt. Zie ook onderstaande blog. Hoe is je zelfzorg, ben je trouw aan wat je -eigenlijk- nodig hebt? Hoe reik je uit naar de ander?

Lees hier meer over de vriendschap met jezelf: BFF for yourself

Dit geldt ook voor een liefdesrelatie. Als je met je partner omgaat vanuit een gemis in jezelf maak je je enorm afhankelijk van hem/haar. Maar heb je het fijn met jezelf dan kan je de ander ruimte en vrijheid geven en van daaruit, elkaar stimuleren, het gezellig hebben, liefhebben om wie de ander is. Want je hebt de ander niet nodig om jezelf oké te voelen. Dit is makkelijk gezegd, maar ik denk dat veel relaties toch op wederzijdse afhankelijkheid zijn gebaseerd. Onderzoek dit eens bij jezelf. 

In liefdesliedjes wordt dit enorm bevestigd: ´Ik kan niet leven zonder jou, etc.´

Is dat echt zo? Hoe kan je dat zeker weten? (Zie: vier vragen methode van Byron Katie).

De basis voor vriendschappen en liefdesrelaties is: Dat je een warme vriendschap met jezelf hebt. Zie ook: Wat heb ik nodig?

Vanuit deze basis waar je dagelijks mee bezig kan zijn, groeit ook je zelfvertrouwen om te kunnen voelen:

´Ik ben een leuke vriendin en het is leuk om met mij te zijn´.

Maakt het dan nog uit of iemand je belt of dat jij het initiatief neemt? Vanuit het vertrouwen -wat groeit- zal je ook wat anders uit gaan stralen.

Je kan makkelijker bespreekbaar maken wat je dwars zit. Dat is juist zo fijn aan een goede vriendschap. En ook aan kunnen geven dat je het gevoel hebt het initiatief te moeten nemen. Of zelfs, vind je het leuk om met me af te spreken?

Door je kwetsbaar en open op te leren stellen, kan de band versterken en wordt die minder vrijblijvend. Dat is eigenlijk heel krachtig om te kunnen doen.

Ik denk niet dat sociale media, dat iedereen drukdrukdruk is of lijkt of drukdrukdruk wil zijn….(Dat is een goed thema voor een blog: De illusie van drukdrukdruk…) de reden is dat je vriendschappen niet zo lopen als je wel zou willen.

Maar dat je nog meer kan openen voor: Dit ben ik en dat is oké.

Uit een vraag komt vaak een nieuwe vraag. Met zo´n vraag kan je een tijdje lopen. Je hoeft niet meteen een nieuw antwoord te hebben. Door ermee te lopen kunnen nieuwe antwoorden en inzichten zich aandienen.

TIPS:

  • Onderzoek bij jezelf wat je nu nodig hebt om -verder- te groeien.
  • Versterk je relatie met jezelf.
  • Maak je vriendschapsband hechter door ook je kwetsbaarheid te delen.
  • Vraag mensen of ze het inderdaad te druk hebben om af te spreken.
  • Neem initiatief als je dat voelt, leg initiatief niet op een weegschaaltje.
  • Ga een leuke workshop doen en ontmoet mensen die gelijk gestemd zijn, wie weet wat er gaat groeien.
  • Doe iets met elkaar, i.p.v. alleen praten. Wandelafspraak, samen je hobby uitoefenen.
  • Breidt de mogelijkheden uit, wees creatief en kijk waar het je oplaad en je er plezier aan beleeft. Dat vraagt om meer… Zullen we dan en dan weer gaan?
  • Schrijf over je bevindingen en de stapjes die je zet. Een dagboek is vaak ook een goede vriend, 😉

Heb jij nog goede tips om je vriendschappen te bestendigen of op te frissen?

Leuk als je ze in een reactie wilt delen, hieronder. (Bij: reacties vind ik inspirerend…door scrollen naar beneden).

Wat kan je deze week doen om een stapje te zetten?

img_5261Vriendelijke week.

Liefs Marjan, ❤

 


2 gedachten over “Vriendschap is een Schat

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.