inspiratiecoaching·Magische Maandag·Persoonlijke ontwikkeling

Geheim 5: Gedachtekracht en mindset

Dit is mijn honderdste BLOG, YEAH!!! Om dat te vieren verloot ik een lentepakketje onder degene die een reactie plaatsen. Feedback is welkom en inspirerend!!! Zondag 20 maart stopt deze actie.


In een serie ´Het Voorjaar komt´ gaan we kijken hoe je persoonlijk ook tot bloei kan komen. Ik heb 7 geheimen kort beschreven en vandaag gaan we wat dieper in op het vijfde geheim/persoonlijke ontwikkeling wegwijzer.

5. Gedachtekracht en mindset

Gaan zien vanuit je bewustzijn wat gedachten doen, wat ze werkelijk zijn en hoe je daar invloed op kan hebben. Hierdoor gebruik je gedachtekracht i.p.v. dat je er negatief door geleidt wordt.

Gedachten komen en gaan. Een continu stroom, vaak van herhalende gedachtepatronen. Het is niet nodig of zelfs haalbaar om ze te stoppen. Bij  meditatie en mindfulness wordt er gezegd dat ze voorbij gaan, als wolken aan de hemel. Door aan te haken aan bepaalde gedachten laat je ze als het ware minder makkelijk wegstromen. 

Gedachten zijn natuurlijk heel handig om te plannen en te organiseren. Ik heb het over de stroom die je lijkt te beheersen, het piekeren en de negatieve ´self-talk´, waar je anders naar kan kijken.

Vanuit je bewustzijn kan je dit waarnemen. Je hebt gedachten en ze komen en gaan. Je kan gedachten als kracht gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn affirmaties, positief denken en je ´mindset´. Ik zal ze hier toelichten.

Affirmaties

Louise Hay affirmatie kaartAffirmaties leerde ik voor het eerst kennen door een boek van Louise Hay, Je kunt je leven helen.  Door het bewust inzetten van zinnen/affirmaties geeft ze aan dat je delen van je leven die niet goed voelen, kunt helen.

Een affirmatie is een zin die je zo maakt: In de tegenwoordige tijd, alsof het al waarheid is.

Dus b.v: heb je moeite met jezelf accepteren zoals je bent. Dan zou een affirmatie kunnen zijn: Ik accepteer mijzelf precies zoals ik ben.

Je kan  de affirmatie opschrijven op een kaart en die ergens neerzetten of ophangen, zodat je hem vaak tegenkomt. Je kan er ook in je dagboek mee werken. Je kan het actief inzetten, als je merkt dat je in negatieve ´self talk´ vervalt. De herhaling kan je helpen te gaan voelen dat het ook zo is. Misschien geloof je het nog niet, maar door te doen alsof het al zo is, heeft het een positieve werking op je gevoel.

Emoties worden aangestuurd door gedachten. De RET (rationeel emotieve therapie) werkt daarmee. Vervangen van gedachten over een gebeurtenis, geeft een ander gevoel en daardoor kan je voor ander gedrag kiezen. Binnen deze therapeutische methode passen affirmaties goed.

In workshops laat ik vaak mensen een affirmatie maken als een anker van wat er geleerd is. Je kan ten alle tijden je affirmatie maken, veranderen en gebruiken.

Positief denken

Een van mijn eerste spirituele boeken die ik las ging over positief denken. De kracht van positief denken van N.V.Peale en de boeken van W. Dyer, Niet morgen maar nu e.a. Ik heb het daarna in me mee gedragen. Het wil niet zeggen dat ik nooit negatief denk, maar wel dat er iets diepers mee is blijven lopen. Je hebt invloed op je gedachten en die kan je voor je laten werken.

welke. positief denken

Positief denken is niet vervelende dingen maar weg positief denken. Positief denken is b.v. dat je JA tegen de stroom van het leven kan zeggen en je kan ervaren dat er mogelijkheden komen. Vanuit een JA houding. (De clown zegt altijd JA, leerde ik eens in een clownsworkshop, :-).

Je kent die mensen wel die altijd vanuit een NEE reageren….voel maar dat is heel anders en dat zet ook meteen vast. JA daar gaan we naar kijken, is open.Mieke Jenneskens Studio Stift

Positief denken ligt in het verlengde van affirmaties. Vanuit je meditatie in de ochtend kan je het denken b.v. gebruiken om positief de dag te beginnen. Wat ik tegen kom deze dag treed ik onbevangen tegemoet. (JA). Waardoor er een open ruimte komt voor mogelijkheden.

In het sociale zal je altijd met elkaar gaan dealen en afstemmen. Met een JA houding kom je vast uit op positievere situaties, probeer maar eens.

Mindset

Twee mindsets kun je onderscheiden: ‘Growth mindset’ en de ‘Fixed mindset’. Met een ‘growth mindset’ zal je je groei bevorderen en met een ‘fixed mindset’ stagneert het. Voorbeelden hiervan zie je duidelijk in onderstaande plaatje, links is de ‘fixed mindset’ en rechts de ‘growth mindset’: bestpracticescenter.org

Let eens op hoe jij je ‘mind’ hebt geprogrammeerd. Is het open voor groei en mogelijkheden of zet je de dingen vast?

Komende week kan je letten op deze dingen t.a.v. je gedachten. En kijk of je er een stapje in kan zetten om daar wat in te veranderen.

Groei en ontwikkeling gebeurd door stapje voor stapje te zetten. Te vallen en weer op te staan, het tweede pijltje hieronder, bij succes. ‘Trial and error’, zo zijn we allemaal groot geworden. Alleen in het volwassen leven is er steeds vaker een ‘fixed mindset’ voor in de plaats gekomen.

Dus de uitdaging is om je te openen met behulp van affirmaties, positief denken en de ‘growth mindset’. 

Fijne week met een open mind.

Liefs Marjan, ❤

In het volgende blog vertel ik meer over het zesde geheim:  6. Ont-wikkeling


Je mag me altijd vrijblijvend mailen: mailto psycholoogbloem

Je ervaringen en ideetjes die ontstaan als je dit leest, lees ik graag in een reactie. Of andere feedback, daar leer ik van, het zet me in een ‘growth mindset’, 😉

De vorige geheimen lees je hier: Geheim 1, geheim 2, geheim 3geheim 4.

8 gedachten over “Geheim 5: Gedachtekracht en mindset

 1. Juist van de week met mijn oudste dochter over. dat je soms ineens zo kunt blijven steken in een gedachte die jou omlaag haalt en je dag kan bepalen.
  Bij mij schoot die gedachte erin door een film waarin een zin voorkwam: ‘Je hoeft je nooit te verontschuldigen
  Voor dat deel van jou, dat gebroken is’ en een gedicht dat ik las op fb (beetje te lang om hier bij te zetten)

  Ik benoemde dit dus naar mijn dochter en zij stuurde me dit:
  I have learned that when sadness comes to visit me, all I can do is say”I see you”
  I spent some time with it, get up and say goodbye.
  I dn’t push it away, I own it.
  And because I own it, I can let it go

  En dat vind ik een heel mooi iets…. de negatieve gedachte hoeft niet uit je systeem verwijderd te worden, maar je kunt deze meenemen als deel van jou waaruit je voort kunt.
  waar vanuit je het doelbewust los kunt laten.

  Geliked door 1 persoon

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.