inspiratiecoaching·Magische Maandag·Persoonlijke ontwikkeling

Geheim 3: FLOW

In een serie ´Het Voorjaar komt´ gaan we kijken hoe je persoonlijk ook tot bloei kan komen. Ik heb 7 geheimen kort beschreven en vandaag gaan we wat dieper in op het derde geheim/persoonlijke ontwikkeling wegwijzer.

3. FLOW

In de stroom zijn met het leven, je voelt dat het klopt. Er is -even- geen gedachte die je plaagt dat het anders zou moeten zijn. Op deze momenten heb je contact met wie je werkelijk bent.

De positieve psychologie is een stroming die ik heel erg mooi vind. De term Flow is daar ontstaan voor een psychologische staat van zijn, waarbij je helemaal opgaat in wat je doet. Zoals hierboven beschreven een creatief moment. In de flow zijn is ook een staat van moeiteloosheid (geheim 2).

Alle geheimen hebben een connectie met elkaar, eigenlijk is het een flow van geheimen. Als je die begrijpt en onderzoekt, zal je daar meer gevoel voor krijgen. Als er meer gevoel en bewustzijn voor komt, kan je ook je keuzes daarop gaan afstemmen. 

Ik geef je handreikingen, maar je zal zelf ermee aan het werk  moeten gaan. Als het je aanspreekt. Als je voelt dat je meer wilt met je leven! En hulp mag je altijd vragen.

flow grafiek

 

Hier zie je een grafiekje waarin wordt weergegeven wanneer er Flow ontstaat.

In woorden: Je doet iets waar je goed in bent, je komt uit een verveling, je wordt uitgedaagd, je gaat aan je angst en controledrang voorbij en floept in een flow. Dat maakt gelukkig, je presteert en vindt het leuk. Yeah, de sterretjes van een geluksgevoel, :-).

Om je geluk te bevorderen is het fijn om te kijken hoe je vaker een flow kunt creëren. De flow kan je ervaren in je werk, in je vrije tijd of als je geluk hebt in beide. Als je met vrienden, familie of gezin bent.

De flow kan je opzoeken door dingen te doen die je leuk vindt. Jezelf een beetje daarbij uit te dagen, iets nieuws op te pakken. Bedenk dat buiten de comfortzone een gebied ligt die je gelukkig maakt. Zoek je grenzen op en ga er voorbij!! 

B.v: Ik ben mijn handschrift gaan veranderen. Door aan elkaar te gaan schrijven zoals het op school geleerd werd. Met de hand schrijf ik gedichten en teksten over, ik heb een mooie vulpen gekocht, etc. Na een aantal weken schrijf ik nu totaal anders en ik beleef er veel plezier aan.

Bloggen is voor mij ook een activiteit waarvan ik in een flow kom, hmmm.

Het kan van alles zijn waar jij plezier aan beleefd en waar je in op kan gaan.

Waar denk je aan als je dit leest? Wat zou je op willen pakken om te doen en jezelf uit te dagen en als vanzelf in een flow te komen? Hoe wat meer flow in je leven te brengen?

De flow van het leven heeft zoveel leuks om mee bezig te zijn. Het hoeft niet in je werk te zijn, maar ook daar is het leuk jezelf uit te dagen met iets waar je goed in bent, maar dan ook net een stapje in verder te gaan.

Ik ben benieuwd naar je ideetjes en ontdekkingen, je kan hieronder je reactie kwijt.

~~~~~Flowing time~~~~~

Liefs Marjan,

In het volgende blog vertel ik meer over het vierde geheim: 4. Meditatie en Mindfulness


TED filmpje van Mihaly Csikszenrmihalyi over FLOW, het geheim van geluk.

Je mag me altijd vrijblijvend mailen: mailto psycholoogbloem

Hier vind je de voorgaande blogs:

Het voorjaar komt, de 7 geheimen

Geheim 1 Geheim 2.

5 gedachten over “Geheim 3: FLOW

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.