inspiratiecoaching·Magische Maandag·mindfulness

Onbekommerd Zijn, hoe doe je dat?

Na een heerlijke dagen op Texel, bleef het woord onbekommerd met mij meelopen. Als dat gebeurd met een woord, dan vang ik die en ga er wat over schrijven. Onbekommerd Zijn, wat is het precies en hoe doe je dat eigenlijk?

Synoniemen voor onbekommerd zijn: achteloos, luchtig, onverschillig, zorgeloos, nonchalant, onbezorgd. Zonder je ergens zorgen over te maken; ‘Hij leidt een onbekommerd leven’. Hmmm, klinkt niet gek, toch?

Zo in het weekend is onbekommerd zijn vaak wat makkelijker. Je sluit je werkmodus even af en doet de boodschappen en daarna kun je onbekommerd gaan ontspannen. Ook door de weeks zou ik wel wat meer onbekommerd willen zijn. Ik ben zo’n type die veel ziet en waarneemt van alles om mij heen. Daarom hou ik zoveel van rust en stilte, omdat ik dan beter mijzelf kan horen, voelen en onbekommerd kan zijn. Kan ontspannen.

Onbekommerd zijn kan ook onverschilligheid inhouden, even de boel de boel laten dus, even de verbinding wat losser laten zijn. Vanuit een Onbekommerd Zijn kan je in het volle leven weer veel beter verbinden, denk ik. Het gaat natuurlijk om de balans. 

5 TIPS om Periodes van Onbekommerd zijn in te lassen, zodat je je weer beter kunt Bekommeren om je kinderen, je werk, je vrienden/familie, etc. 

I. Verdeel je tijd goed

Anticipeer op je week, neem zondagavond de agenda door, met je partner als je die hebt, en kijk goed of er genoeg ruimte is voor onbekommerd opladen. Bespreek het samen of deel het voor jezelf in, zodat er een balans is tussen activiteit en ontspanning. Belangrijk is dat je altijd een stuk ruimte over hebt voor onverwachte dingen. Zeker met een gezin, maar anders ook, gebeurd er altijd wel iets wat je niet kon voorzien. Door je energie zo te verdelen en niet tot het uiterste te gaan kan je het onverwachte beter opvangen.

II. Neem minivakanties

Voor mij werkt het goed dat ik in het jaar een aantal mini vakanties inplan. Retraites, weekend of dagje er helemaal uit, samen of alleen, allemaal goed en belangrijk. In tijden van drukte kan je daar dan op verheugen. Het is een goede manier om voor jezelf te zorgen en dit serieus te nemen en ook echt te doen. Het kan al eenvoudig, door b.v. een middag een lange wandeling in het bos te gaan maken. Of de dag af te sluiten met een uur helemaal voor jezelf, alsof het vakantie is.

III. Doe wat meer waar je hart naar uitgaat

Dit zijn vaak creatieve dingen, die je makkelijk uitstelt. Een tijd terug heb ik breien weer opgepakt, ik deed dat vroeger al veel en  sinds 1,5 jaar ook weer. Eigenlijk wil ik ’s avonds nergens heen, want dan kan ik niet breien. Breien is een geweldig rustgevend en zelfs therapeutische bezigheid. Je ontspant door de herhalende handelingen en het brengt je hersenhelften in evenwicht. Meditatief en je houdt er nog wat moois aan over ook. Ik heb ook al veel mensen blij gemaakt met een breisel. (Muts, sjaal, dekentje voor op de bank).

IV. Mediteer

Mediteer, hoeft niet perse in lotuszit. Concentreer je op je ademhaling of gebruik een andere methode. Begin met dagelijks 10 minuten en raak verslingerd. Het is ook een minivakantie.

 V. Bekommer je alleen over het geen écht nodig is.

Vaak bekommer ik  me om een heleboel dingen waar ik niks aan kan veranderen. Of dingen die niet écht van mij zijn. Op mijn werk, jaren terug, maakte ik me druk om het papier wat niet gerecycled werd en nog veel meer kleine dingetjes. Maar dan ook echt té druk. Ik bedoel ermee: Bekommer je om wat dichtbij je is, waar je echt verantwoordelijk voor bent. Al het andere dus veel meer laten bij waar het hoort. In het geval van papier recyclen, kaart het aan en laat het daarna voor wat het is. Niet alles hoeft jouw missie of project te worden. Leer dus goed onderscheid te maken tussen wat van jou is, van de ander of van god. (Naar een bekende spreuk, die ik nu even niet kan vinden.)

Ik wens je een onbekommerde begin van 2017. Oprecht, vanuit je hart zijn bij wat er is, Mindful.

Liefs Marjan, ❤


TNX, Pinterset voor de Pics.

 

In 2017 schrijf ik mijn blogs over ´SLOW LIFE´, mindful leven, los van de maalstroom, kan best betekenen dat je hard werkt, maar je gaat meer van binnenuit voelen wat voor jou klopt, ipv met de drukdrukdruk modus te blijven wedijveren…. Spreekt dit je aan, volg dan mijn blog, zie hier rechts een blokje om je email op te geven, zodat je wekelijks de verse blogs in je mailbox ontvangt.

 

3 gedachten over “Onbekommerd Zijn, hoe doe je dat?

  1. Onbekommerd zijn lijkt wel een paradox wat veel vrouwen tegenwoordig willen bereiken. Die zijn juist helemaal niet onbekommerd, maar verlangen er wel enorm naar. Ik had vanochtend weer een prachtig staaltje dat alles mij tegen zat en dan ben ik echt niet onbekommerd, maar chagrijnig en gestrest. Gelukkig heb ik een hele lieve man tegen wie ik het kwijt kon. Dat scheelt een hoop. Dus vandaag werk ik niet volgens mijn eigen ‘to do lijst’, maar met het motto “Go with the flow”. Hoop ik dat ik op deze manier toch in de ‘onbekommerende fase’ terecht kom. Ik wens je een heerlijke dag toe. XXX

    Geliked door 1 persoon

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.