Persoonlijke ontwikkeling·Vrije Vrijdag Inspiratie

Vrije Vrijdag Inspiratie, hoe je inspiratie weer kan laten stromen.

Vandaag begin ik met mijn wekelijkse ´Kunstenaarsafspraakje´*. Dat is 1 van de oefeningen die in het boek ´The Artist´s Way´ staat beschreven om je inspiratie te vinden en laten stromen. De andere is de ´Ochtendpagina´s´ en een contract aan jezelf om hiermee aan de slag te gaan 12 weken, in ieder geval. Ik denk dat je het daarna ook niet meer los gaat laten. Vandaag op vrije vrijdag inspiratie zal ik je hier wat meer over vertellen.

In 2002 kocht ik het boek ´The Artist Way´ van Julia Cameron. Sinds kort volg ik haar ook op facebook en ben ik het opnieuw aan het lezen, het is enorm inspirerend! De ideeën die erin staan zijn met me meegelopen al die 14 jaar en ik merk dat het nu op een nieuwe laag me weer heel erg aanspreekt en ik me er weer intensief mee wil verbinden. Helemaal nu ik dit blog heb: ´Inspiratie om te Floreren´, dan zal ik toch zeker voor mijn eigen inspiratie goed moeten blijven zorgen, 🙂 !!

In die tijd heb ik heel lang elke ochtend de ´ochtendpagina´s´ geschreven en dat bracht me veel. Zoals openheid naar mijn eigen gedachten spinsels, die stonden dan al lekker op papier, die kon ik even van een afstandje bekijken. Daarna voel ik meer openheid in mezelf en als je dat veel doet, komt er een algemenere openheid, de vaste ideeën worden losser, een open ruimte. Je kan je voorstellen dat in een open ruimte er meer creativiteit,  ideeën en inspiratie kan ontstaan. 

cameronWat houden de ´ochtendpagina´s´ in?

Elke ochtend schrijf je 3 blz., het maakt niet uit wat, je schrijft gewoon en laat komen wat er komt. Het is niet speciaal de bedoeling het over te lezen en al helemaal niet om het een ander te laten lezen. Als je niet weet wat te schrijven, dan schrijf je dat, en komt er vanzelf wat anders.

Julia Cameron zegt daarover: ´Omdat de ochtendpagina´s het logische brein leren opzij te gaan opdat het artistieke brein kan spelen… (blz.30).´

Als een meditatie schrijf je wat er in je opkomt.  Het is onmogelijk gedurende een langere periode ochtenpagina´s te schrijven zonder in contact te komen met een onverwachte innerlijke kracht, zegt Julia Cameron daarover. (blz. 31).

Het ´Kunstenaarsafspraakje´ met jezelf.cameronn

Wekelijks ga je iets doen wat misschien helemaal geen nut lijkt te hebben, maar gewoon iets wat je leuk vindt, denk eraan dat creativiteit spelen is. Lekker naar het strand, een koffietje op een leuke plek, waar niemand je vindt, je eigen plekje in huis gezelliger maken of inrichten, daar lezen, tekenen, schrijven, breien, puzzelen, moodboard maken….wat er maar bij je past. Waar je van oplaad, omdat het fijn is en er geen druk achter zit. Dit creëert ook weer openheid en dus kan er een stroom opgang  komen van creativiteit en inspiratie. Je vult je bron, zoals Julia Cameron het o.a. benoemt. (blz. 39). Belangrijk is om het kunstenaarsafspraakje net zo belangrijk te maken als een afspraak met een ander. En eigenlijk is het nog belangrijker voor jou! Als je bron gevoed is, zit je lekker in je vel, straal je en ben je warm en liefdevol voor je omgeving, want je bron is gevoed, je bent ok!

Echt leuk om dit aan te gaan met jezelf, het zal je verrassen! Op Vrije Vrijdag zal ik dit als leidraad voor Inspiratie mee blijven nemen in mijn blogs.

artist wayHet boek is via bol.com, deze link, te bestellen.

Fijn weekend!

Liefs Marjan, ❤


 

* Iedereen heeft een kunstenaar in zich, het kan zijn dat je talent bij schilderen ligt, zingen, schrijven, dansen, maar ook je kinderen opvoeden heeft creativiteit nodig, of achter de kassa, kan je als een kunstenaar zijn…dus staar je niet blind op dit woord, wij zijn allen kunstenaars, we creëren het leven met elkaar samen. Zie ook dit blog van vorig jaar.

Deze collage laat zien dat allerlei kanten van jezelf ruimte kunnen krijgen als je jezelf dat toe staat, dat geeft meer openheid en vrijheid…..  collage

De stoere, schaterende, intellectuele, rustzoekende…..etc, delen van jou, mogen er allemaal zijn<3

Mijn Praktijk ‘Bloemen op je pad’ is geworden: Psycholoog Bloem.

MAILTO: Psycholoog Bloem

 

 

Binnenin je woont een kunstenaar waar je geen weet van hebt…..Zeg snel ja als je dat weet, als je dat van het begin der tijden hebt geweten. Jalai Ud-Din Rumi

 

9 gedachten over “Vrije Vrijdag Inspiratie, hoe je inspiratie weer kan laten stromen.

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.