Antroposofie·Psycholoog Bloem

Wekzingen nog zoiets moois binnen de Antroposofie.

 

Vorige maand vertelde ik over het mooie gebruik van Wichtelen in de adventstijd, de donkere dagen voor kerst worden daarmee wat opgelicht. Een ander bijzonder gebruik in deze tijd binnen de Antroposofie is Wekzingen. 

Ik woon op Scorlewald in Schoorl, dit is eigenlijk een klein dorpje met werkplaatsen, een winkel, boerderij, bakkerij, tuinderij, etc. Er wonen en werken mensen met een verstandelijke beperking en een aantal medewerkers met hun gezinnen. Ik woon hier ook met mijn partner en ons gezin.

Iedere adventzondag, 4x, gaat er een groepje vroeg erop uit om langs de gemeenschap te wandelen en overal een mooi lied te zingen. We beginnen om 6 uur, zodat iedereen nog slaapt. Er is dan wel door een slaapwacht een kaarsje aangestoken en er staat ook overal wat te drinken en wat lekkers.

Ik ben zelf ook wel eens wakker gezongen en dat gaf mij een heel bijzonder gevoel. Vanuit een dromerige staat, hoor je in de verte stemmen, dat gevoel dat je toegezongen wordt is zo verwarmend en je kan  daarna nog even lekker verder dromen. Het Licht je hele wezen een beetje op.

Afgelopen zondag ging ik met mijn geliefde en nog een paar mensen de ronde maken langs alle huizen. We zongen ‘Donna Nobis Pacem’ in driestemmige canon. Het is  heerlijk om te beseffen dat andere mensen een beetje opgelicht kunnen worden door ons zingen.

Het mooiste vond ik, dit keer, de ervaring bij de boerderij. De koeien stonden allemaal op stal, een aantal lagen lekker en wij gingen tussen hen in staan en zongen ons lied. De nog donkere ochtend in de stal en de reactie van de ‘dames’ was zo prachtig, een aantal leken wel mee te willen zingen en degene die lagen, gingen staan en keken nieuwsgierig wat er gaande was. Het schijnt zo te zijn dat koeien meer melk produceren als ze regelmatig klassieke muziek horen… (dan hebben ze wel eerst een kalfje gekregen en worden ze al gemolken, :-)), grappig.

angelWe hadden een lange, fijne zondag voor ons, toen we om 8 uur aan het ontbijt zaten met elkaar en de zon langzaam opkwam….

Sommige tradities lekker in ere houden, gewoon omdat het zo verwarmend is voor het hart!

Fijne week en zoek veel warmte en licht in deze donkere dagen voor kerst!

Liefs Marjan


GRATIS: Mail je levensvraag naar Psycholoog Bloem en krijg een inspirerend antwoord, 🙂


 

Uitgelichte afbeelding: Ana-Rosa, tumblr.com, engeltje op blauwe deur: Maria Oliveira. Alles via Pinterest.

 

 

2 gedachten over “Wekzingen nog zoiets moois binnen de Antroposofie.

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.