Persoonlijke ontwikkeling

To Do With Love

loslaten, liefde voor wat is
Ik geef je een Bloem, ūüôā

Een ToDo-lijstje maken, dat kan heel handig zijn. Maar het kan ook een druk geven en vaak hebben we het ook Té druk. Alles moet en het liefst perfect. En toch kan je ook niet zomaar zeggen dat je niks meer doet, natuurlijk. Vanmorgen reed ik heerlijk door de polder terug van Bergen naar Schoorl en genoot intens van het mooie weer en de ruimte. Ik dacht; je zou toch eigenlijk geen vakantie NODIG  moeten hebben? Als je kan genieten van wat je doet, van wat ToDo? 

Boven mijn lijstje van wat er nog moet gebeuren ben ik gaan zetten: ‘To Do With Love’. Dat geeft een heel ander gevoel, probeer het maar eens.

Als ik de dingen met liefde doe dan is er ook veel meer ontspanning. Met liefde en aandacht bij elk ‘taakje’, kan je de schoonheid ervan gaan ontdekken. Zo had ik een tijdje een droger, maar nu ik de was weer ophang is dat echt mijn momentje en behandel de kleding met liefde en zorg. Zodat alle gezinsleden daar weer plezier van hebben. Dat is zoiets als een mindfulness oefening. Als je dingen met aandacht doet, geeft dat een hele andere kwaliteit. Het is soms maar een subtiel verschil, je kan het waarnemen in jezelf dat je met je gedachten niet ergens anders zit, dat je zorg besteed, echt voelt wat de stoffen doen, hoe het ruikt na een verfrissende wasbeurt, etc. En voor welk ToDo zou dat niet kunnen gelden? To Do With Love-lijstjes gaan we gewoon Hip maken!

Marie Kondo, Konmar methode Naar het boek

Opgeruimd, Marie Kondo, de Konmar methode
Opruimen verruimd je leven!! 

Haar boek en methode was ik al op verschillende manieren tegen gekomen, ik wilde er meer van weten, want wat kon er zo populair zijn aan gewoon opruimen, wat valt daar over te zeggen. Na alle professional organizers… Ik heb daar overigens zelf totaal geen moeite mee, dus was erg benieuwd of zij me wat kon leren. Ik zal hier een paar puntjes aangeven die ik intrigerend vond en ook tot inzichten hebben geleidt. Maar bekijk vooral het boekje en ga er lekker mee aan de slag. Ze zegt dat het ‘life-changing’ kan zijn als je echt gaat doen hoe zij het aangeeft, maar ik denk dat een stukje ervan meepikken je ook al veel kan brengen. Je kan erin lezen hoe zij zelf in haar leven op een toch wel dwangmatige manier met opruimen bezig is geweest. Maar daardoor heeft ze het ook helemaal doorleeft en kon ze dingen ontdekken die net even anders zijn dan mooie opbergsystemen en wat kan weg, wat kan blijven stapeltjes, wat naar de kringloop, wat verkopen, wat weggeven….

We zijn rijk dat we we het hierover kunnen hebben!!!!! Dat alleen al is om heel dankbaar voor te zijn. De grens van Genoeg hebben is al lang gepasseerd vaak, er is meer dan het verzadigingspunt in ons leven aan spullen, voeding, mogelijkheden, etc. aanwezig in Nederland. Dat overspoelt ons ook, dus kun je gaan kijken waar dat punt is van wat je nodig hebt en waar je van houdt en daarmee andere keuzes gaan maken. Dit schept ruimte en bespaart veel geld.

Mijn puntjes uit het populaire boek ‘Opgeruimd’ die ik met je wil delen:

Blz. 128 We moeten niet de herinneringen koesteren, maar de persoon die we zijn geworden door al die opgedane ervaringen in het verleden…..De ruimte waarin we wonen is voor de persoon die we ¬†nu aan het worden zijn, niet voor de persoon die we ooit waren.

Blz. 139 Je hoeft maar 1 keer een vaste plek voor alles te bedenken. Probeer maar, je zult versteld staan van het resultaat……De dingen die je hebt zullen zich niet meer ¬†opstapelen, je voorraden zullen afnemen. ¬†Besluit dus waar iets hoort en als je het niet meer gebruikt, leg je het daar terug.

Blz. 173 Als we alles in ons leven -of het nu de computer is, onze handtas of pennen en potloden- met dezelfde zorg behandelen als topsporters met hun uitrusting doen, zouden we het aantal betrouwbare ‘ondersteuners’ in ons leven aanzienlijk vermeerderen…..Als je je spullen goed behandelt, zijn ze ook goed voor jou.

Zij ziet spullen als levende wezens waar je mee samen werkt en liefde voor koestert, beetje gek eerst, maar het veranderd je perspectief. Het respect en de aandacht wordt dan heel anders voor je spullen, die je leven verrijken.

Blz. 200 Als onze woonruimte helemaal netjes is hoeven we ons geen zorgen te maken over opruimen, waardoor we ons kunnen focussen op de zaken die er echt toe doen in het leven….. Mensen leren door dit proces tevreden te zijn.

Opruimen brengt voorspoed…. echt leuk om te gaan ontdekken hoe dan. Ook al ben ik een opruimer ga ik toch met de ‘Konmar’-methode aan de slag en kijk wat het me brengt.¬†

Wordt vervolgd

‘To Do With Love’, lekker opruimen, beginnen bij de boekenkast en mijn werkkamertje.

Liefs Marjan, ‚̧


Foto’s van mijzelf.

wandelcoaching, inspiratie, coaching
28/10/15  Wandelcoaching met mooi herfstweer cadeau.            Mail to: Psycholoog Bloem

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.