mindful eten·Persoonlijke ontwikkeling

Lijnen is lijden en leidt nergens toe!

Eenvoudig recept om in de put te geraken!

Nodig:

De nieuwste afvalmethode

Aan de slag:

Zet al je discipline op de nieuwe methode en schakel je gevoel uit van waar je werkelijk behoefte aan hebt. Hou dit vol totdat de opgewonden spiraal van je ijzeren discipline terugschiet en je alle verboden en geboden laat gaan als sneeuw voor de zon. 

Zelfwaardering rijst eerst de pan uit, euforie kan er zelfs ontstaan, tot uiteindelijk het zwarte gat van de put je lot (weer eens) is geworden, (want dit recept had je al vaker uitgeprobeerd). Je voelt je gefaald, waardeloos en eet alles wat los en vast zit. Tot de volgende ronde.

Herkenbaar? Alle diëten, challenges, boeken, vanaf je 14de ongeveer, uitgeprobeerd? Was er ooit een balans, een vertrouwen waarbij je je ok voelde? Kon je de obsessie met je lichaam loslaten en daar vrij bij zijn? Vrij eten, vanuit de behoeften van je lichaam? Vrij met je emoties dealen? Etc.


seedsGister hoorde ik van een vriendin dat zij toen ze 73 kilo was besloot dat ze om de 2 uur zou gaan eten en 2 x per week aan sport zou gaan doen. 10 kilo eraf en klaar. Maar voor mij werkt dat niet, dat zou als een nieuwe methode voor me gaan werken, waarbij er altijd een moment komt van ‘er genoeg van hebben’ en dan in een oeverloos eetpatroon vervallen, tot ik een nieuw plan zou beramen…….

Maar voor sommige mensen werkt dat heel makkelijk, dat is heerlijk. Dan heb je nl. geen eetprobleem! Geen eeuwig-op-dieet-probleem, geen anorexia/boulimia/binge-eating-disorder, etc. Heeeerlijk. Helaas hebben veel vrouwen, (mannen in mindere mate) wel last van een meer of mindere eetverslaving.

Al een aantal weken onderzoek ik in mijn blogs via suiker vrij leven en mindful eten naar vrij eten, HOE DAN WEL EEN DUURZAME MANIER VAN MET ETEN OMGAAN?

Ik merk zelf dat mijn systeem verpest is dat het heeel moeilijk is echt vrij te worden, maar ik verlies niet de hoop. Ik hou van meditatie, retraites en mindfulness, en weet dat ik daarin elke dag kan oefenen, mezelf lief kan hebben en vertrouwen dat stukje bij beetje het zich zal normaliseren. Niet door een nieuw dieet, een nieuwe methode, maar wel door oefenen met in aandacht leven.

Door de jaren heen heb ik veel geleerd. Ik wil het resultaat daarvan niet meer aflaten hangen van het nummer op de weegschaal en doe dat ook niet. Ik klaag niet als ik afval, maar het is geen doel op zich meer. Zo heb ik deze week definitief mijn kleding kast opgeschoond door kleding, die ik ooit nog eens aan zou kunnen, weg te doen. Dat had ik al wel eens gedaan, maar toch lag er nog een tas te wachten, ergens onderin, voor het geval dat…. Onbewust blijft die meewerken en houdt die me onvrij. Het voelt als rouwen, maar ook als mogelijkheid, sterker worden in wie IK BEN! Nog kwetsbaar en ook verdrietig om al die jaren van lijden en lijnen!!!

Ik zou het zo graag willen voorkomen bij anderen, zo onnodig, zo zonde! Toen het aantal kg’s minder was, was ik minder happy dan nu. Nu ik luister naar wat er geleefd wil worden! Want dat wil iedereen, stralen, zijn wie je bent, spiritueel ontwikkelen, jouw unieke Zijn leven. En dat staat totaal los van je LIJN. Fijne lijntjes, ronde lijntjes, strakke lijntjes, brede lijntjes allemaal met haar eigen schoonheid en uniciteit.hart en ziel

Onder het kopje mindful eten kun je meer blogs hierover vinden, b.v. Bikiniproof bestaat niet, we hebben watervrees! De moeite waard deze hier achteraan te lezen.

Oefening voor deze week:

Observeer hoe in jou ‘lijndenken’ en doen zich manifesteert, schrijf daarover, verander niks, maar bekijk bij jezelf waar jij je onvrij voelt t.a.v. je lijf, gezondheid, eten, sport. Kan je je werkelijke behoeften voelen? Welke emoties spelen ermee? Welke niet steunende gedachten? Hoelang ben je al met lijnen bezig? Wat heeft het je opgeleverd? Positief en negatief. Plaats je voeding streng in hokjes? Dat is goed, dat niet? Dat mag wel, dat niet?

Mindful eten is een vrije manier van eten, anders is het een nieuw dieetplan. Laten we de komende week eens zorgvuldig kijken, met een glimlach en mildheid hoe dat in jouw leven werkt. Soms heel subtiel, ik hou niet van taart! Punt. (O, ja? Alle taarten zijn hetzelfde?)

Je beslissing om iets te eten is dan ingedeeld in je eigen concepten die je erover gevormd hebt door de jaren heen. Dus niet vrij in het moment voelen en ervaren!

Je krijgt een heerlijke warme applecrumble en gaat ontdekken wat de kleur, de geur, de smaak en texturen met je doen. Je neemt een hapje en proeft. Neemt nog een hapje als het je bevalt en stopt als je er genoeg van hebt…..hmmmm, hoe is die????

Geniet nooit met mate, ❤

Marjan

Je mag me altijd mailen met vragen of opmerkingen: klik naar mail


The moment you accept yourself, you become beautiful!

Osho

love

Tot slot, ervaringsverhaal: TED filmpje over waarom diëten niet werken!


7 gedachten over “Lijnen is lijden en leidt nergens toe!

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.