mindful eten·Persoonlijke ontwikkeling·verslaafd aan suiker

Met aandacht?

Over 30 keer kauwen enzo

De afgelopen week was de oefening om aan tafel te eten. (Zie via: kliklink) Dat lijkt eenvoudig, maar mijn ervaring is dat ik daar toch veel aan ontdekt heb. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Als je het leuk vindt kun je die delen in de reactie mogelijkheid onderaan dit blog. Anderen die meelezen hebben daar vast ook wat aan. Herkenning en het gevoel dat je niet de enige bent, b.v.

Kenne Gregoire
Kenne Gregoire

Wat ontdekte ik:

  1.  Onbewust gaat er toch veel mijn mond in. Door nu elke keer dat ik dat wilde doen te realiseren dat ik, nog, niet aan tafel zat, ging dat enorm opvallen. Even in de keuken, onder het thee zetten alvast een koekje en nog 1, een stukje kaas terwijl ik brood smeer, etc… Ook de auto is een lastige, ik ben heel erg gewend onder het rijden te eten. Aan de andere kant is het veel leuker om bewust het eten mooi klaar te maken en er dan rustig voor te gaan zitten en van te genieten. Dat was ook een verademing.
  2. Door bewust te eten en me niet af te laten leiden door een krant of iphone was er veel meer te genieten en te proeven. Heerlijk en ik geloof dat ik ook eerder voldaan was, het eerder opmerkte als het genoeg was. De concentratie bij alleen het kijken, ruiken, proeven en navoelen. Een hele kunst om toch niet een krantje te pakken en dat automatisme te doorbreken, maar een wereld van verschil.
  3. En als ik het zo beschrijf en ervaren heb, kost het eigenlijk geen moeite, waarom zou het ook moeite kosten  om van je maaltijd te genieten? Als ik eerder 40% kon genieten is dat zeker met 30% toegenomen.

Van gedachteloos eten, geldt ook voor andere dingen die gedachteloos gaan, naar aandachtig eten of wandelen of met iemand in gesprek zijn, of…. Dat maakt een wereld van verschil, een frissere blik op de dingen die je doet. Door iets te laten, nl. druk en multitaskend door het leven gaan, veranderd je wereld. Dat hoeft absoluut niet minder efficiënt te zijn, maar daarover een andere keer.

aan tafel
Kenne Gregoire, 2011

Aan de oefening van vorige week plakken we nu een nieuwe oefening aan. Blijf gewoon doorgaan met aan tafel, zonder afleiding, gezellig gemaakt, eten. Was je nog niet zover pak het dan op als je eraan toe bent.

Oefening voor de tweede week: Observeer jezelf terwijl je eet, verander nog niks. Vervolgens ga je bewuster met je zintuigen werken, kijk naar de kleur en textuur, ruik de geuren, proef de texturen, kauw en proef rustig. Er wordt wel aangeraden je voeding 30x te kauwen, ik heb dat wel gedaan, maar is heel veel, 15 x is al heel wat, hangt natuurlijk ook van de textuur af. Observeer eerst een paar maal-tijden en kijk dan wat je met je zintuigen kan toevoegen en ervaren.

Een citaat uit het boekje: Mindful eten van Susan Albers, die aanzet tot zelfonderzoek. Dit vind ik ook erg belangrijk, je kan van alles van anderen aannemen, deskundig of ervaringsdeskundig, maar je zult bij jezelf kunnen ervaren wat voor jou werkt en klopt, wat heb jij nodig, waar word jij geraakt en wat past bij jou?? Sluit daar heel nauwkeurig op aan, neem je waarnemingen van je zelfonderzoek uiterst serieus, dat is je beste leermeester. Besteed het niet uit, zoek het in jezelf!

Citaat: ´Problemen als gevolg van gedachteloos eten zijn net ijsbergen: je kunt heel moeilijk zien hoe groot ze onder water zijn en wat zij verbergen. Het ´topje van de ijsberg´ is het zichtbare deel van je voedselconsumptie: hoe vaak je op een dag eet, wat je precies eet en de hoeveelheid die je eet. Maar de echte vraag is: waarom eet je wat je eet? Dit is onzichtbaar en de vraag kan alleen beantwoord worden door jezelf – het onzichtbare deel van de ijsberg dat onder water te ligt- te onderzoeken.´

Wees nieuwsgierig met compassie voor wie jij bent met alles erop en eraan.

Genieten!

Volgende week gaan we weer een stapje verder, merk op wat bij je past en neem het serieus met een vleug humor en lichtheid. Om jezelf kunnen lachen is een uiterst fijne kwaliteit.

Geniet nooit met mate.

Liefs Marjan, ❤


Jon Kabat-Zinn heeft de mindfulness beschreven voor pijnbestrijding en therapie, waardoor het nu binnen de GGZ ook een geaccepteerde therapie vorm is.

Een mooi citaat van hem:

´Zolang je ademt, gaat er meer goed dan verkeerd in je lichaam.´

Dit kan je helpen bij moeilijke momenten, je kan altijd terug naar je ademhaling gaan. Even bewust voelen hoe het in en uit stroomt een paar keer. Daardoor ben je al meer met bewustzijn in het Nu.

Neem even een adempauze als je overprikkelt bent, als je te vol zit in je hoofd, etc….


Voor de suikervrije cupcakes met kokosroom, hou mijn andere site in de gaten, daar komt het recept op te staan, deze week. KLIKHIER.

wabi-sabi

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.