mindful eten·verslaafd aan suiker

Dieten werken niet!

Met aandacht thee drinken <3

Waarom werken diëten niet?

Met een dieet leg je jezelf van  buitenaf op wat je wel en niet mag eten. Het gaat niet van jouw specifieke behoeften en fysieke gestel uit. Daarbij wekken de ‘verboden vruchten’ juist een sterke behoefte op aan dat juist wel te willen! Zoals het gras waar je niet op mag lopen of een witte olifant waar je niet aan mag denken! Dan vraagt het juist je aandacht.

Met discipline hou je het dan zeker een tijd vol, maar er komt een moment dat de spiraal die je als het ware hebt opgewonden en keer losschiet. Met volle kracht ga je dan juist eten wat de hele tijd niet ‘mocht’. Maar ook kan het zijn dat je lichaam enorme tekorten heeft gekend door je dieet, het te eenzijdig was, het je niet echt bevredigde, vreugdeloos was, etc.

Voeding is een vreugdebron, we kunnen dankbaar zijn dat we uit prachtige dingen kunnen kiezen en er een overvloed is. Tegelijker tijd maakt dit het ook erg lastig en kan het ook doorschieten in een over eten van bepaalde producten, daar weer een eenzijdigheid in hebben.

Twee dingen zijn erg belangrijk:

  1. Jouw balans vinden.
  2. Alle voedingsstoffen binnen krijgen. 

Het doorschieten na een periode van dieet heeft als gevolg een jo-jo-effect. In mijn vorige blog schreef ik al dat het in mijn visie niet gaat om af te vallen (of aan te komen), maar wel om een beter gevoel te krijgen over en met voeding. Doordat suiker voor mij verslavend werkt, heb ik de neiging om toch nog een soort dieet te gaan volgen door alle suiker te gaan mijden. Dit heeft echter een zelfde effect als alle andere diëten, bestaand of zelf bedacht.  En toch is suiker voor mij niet goed, ik voel me stukken beter als ik er verre van blijf. Lastig, maar ook interessant om te ontdekken hoe een balans te vinden en gevoed te worden, i.p.v. gevuld of in diëten te vervallen.

Dit kost je wat zelfonderzoekKan je gaan accepteren dat je al goed bent zoals je bent? En daarbij accepteren dat het een onmogelijke opgave blijkt al vele jaren? (Bij mij en velen.) Wat houd je tegen? Vervolgens open kijken en vanuit vrijheid gaan voelen wat klopt er voor jou, wat is er nodig? Laat dit helderder worden en vraag hulp als het een te grote opgave voor je is. Sowieso is het goed hierover te delen met anderen die het herkennen.

Voor mij is meditatie en mindfulness een inspiratiebron waardoor ik tot het volgende boek werd aangetrokken.

Top boekje
Top boekje, Koop bij bol.com

 De komende periode zal ik mijn blogs gaan wijden aan deze mooie hulpbron, want het sluit heel erg aan op mijn ‘missing link’ wat betreft een Gezonde Leefstijl ontwikkelen en dat wil ik graag met jullie delen. Ik denk dat mindfulness je kan ondersteunen op een duurzame manier. Je hoeft het niet meteen goed te kunnen. Het is een voortdurende oefening, die je elk moment op kan pakken. Een beoefening die in een hectische wereld, met veel informatie en beelden je kan helpen naar binnen te gaan en bewuster te zijn van wat jij nodig hebt en hoe je meer ontspannen kan worden en meer in balans kan zijn. Daarom vind ik het duurzaam en heel interessant.

Mindful eten is duurzaam.

Mindfulness gaat je helpen om niet meer gedachteloos dat koekje naar binnen te werken (of pak koekjes), maar je bewust maken, door je zintuigen en aandacht er helemaal bij te halen, van dat heerlijke koekje en het echt te gaan proeven, waarderen, vreugde aan te beleven. mindfuletenquote

Je mag alles eten, maar door bewuster te gaan eten zal je andere keuzes gaan maken, zal je eerder voelen dat je voldaan bent, zal je meer contact krijgen met je lichaam en voelen wat het nodig heeft. Je oorspronkelijke gevoel voor voldaan, lekker, voeding die nodig is, zal zich herstellen, stap voor stap, hap voor hap……en vallen mag…….elk moment van eten is een oefen moment en wanneer het klaar is weet niemand. Wellicht blijven we oefenen. Thich Nhat Hanh heeft hier veel mooie dingen over gezegd en dat zal ook ruim aan bod komen!

Oefening voor deze eerste week: Eet alleen als je aan een tafel zit.                                                      Een volgende stap is om zonder krant of andere afleiding te eten. Maak het aantrekkelijk en gezellig.         Maar start met gewoon zitten aan tafel bij het eten.

Hoe meer je eet, hoe minder je proeft. Hoe minder je eet hoe meer je proeft.            Chinees spreekwoord

Als je loopt, loop. Als je eet, eet.    Zengezegde.

Geniet nooit met mate, Marjan ❤


Mail je vragen of opmerkingen naar: Marjan Zevenbergen

www.buroblossom.wordpress.com
         

2 gedachten over “Dieten werken niet!

  1. Al eenendertig van de veertig jaar welke ik tel is ‘ eten’ voor mij voornamelijk strijd. De ene strategie na de andere heb ik bedacht. Oorlogen heb ik gevoerd middels diëten, weight watchers en ontkenning. Herhaaldelijk op zoek naar een echt ‘ staakt het vuren’, dus niet lijden maar werkelijk het gevecht stoppen. Sinds een paar maanden liggen dezelfde boeken naast mijn bed, mindful eten. Mediteren en mindfulness horen inmiddels bij mij als tandenpoetsen en was vouwen. Maar oh wat is dat toch met dat eten… Je blog lezen is een feest van herkenning, de suiker welke ik ook 4 jaar heb gemeden, het toch weer eten van ‘ de verboden vruchten’ wat voelt als een mislukken en zwakte. Beiden natuurlijk niet waar maar wel aanwezig als oordeel. Dank je wel voor de reminder. De boeken naast mijn bed, inmiddels onder een andere stapel boeken, gaan naar de keuken! Deze week alleen aan tafel eten, ik doe mee, dank je wel! Hartelijke groet Franziska

    Geliked door 1 persoon

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.