creatief denken·Persoonlijke ontwikkeling

Loslaten of het laat zich los!

loslaten accepteren
De natuur laat prachtige dingen los de komende periode!

Het zou toch grappig zijn als je zou zeggen tegen een boom: ‘Hou het vast’. In de natuur heeft alles zijn tijd en laten de bladeren vanzelf los als het hun tijd is. ‘Hou het vast’ zeggen wij eigenlijk tegen alles waar we nog aan gehecht zijn, wat we niet kunnen laten gaan, waar we controle op willen hebben. Toch kan het zijn tijd gehad hebben en zou het je helpen als het kon GAAN. Alles wat je vast houdt kost energie.

Waar denk jij aan bij dingen die je moeilijk kan laten gaan? Loslaten? 

TIP: schrijf minimaal 10 dingen op die je vasthoudt.

Een voorbeeld wat vast herkenbaar is zijn gedachten die je al lang met je meedraagt en blijft herhalen. Ik moet afvallen. Ik moet meer sporten. Ik wil beter presteren op dat en dat vlak. Dat stukje van mezelf vind ik niet fijn en moet anders. Waarom overkomt mij dit? Spijt. Had ik maar… Jaloezie….

Je wilt dat dingen anders zijn dan dat ze zijn, daar hou je je aan vast.

Ook spullen kunnen je levensenergie belemmeren doordat je blijft verzamelen en niet weg kan gooien. Plannen en ideeën die maar niet tot uitvoering komen, drukken op je.

Ergens willen we een status quo die prettig is altijd behouden. Of dingen die moeilijk zijn, kunnen toch een sterke binding met je identiteit hebben gekregen, waardoor je het ook niet los kan laten. Het vakantie gevoel willen we in het dagelijks leven vasthouden en waarom lukt dat dan niet?

We leven te veel in het verleden of in de toekomst. We willen niet laten gaan wat eerder goed voelde of functioneel was, met een bepaalde klacht kreeg je aandacht, vakantiegevoel, spijkerbroek die niet meer past. En we willen een idee wat we hebben van iets in de toekomst waarheid zien worden. Maar hiermee verlies je de pareltjes van het moment!

Het leven is geen status quo, het is een voortdurend proces van komen en gaan. Alles vergaat! Zie ook mijn blog: Alles wankelt, 1 ding is zeker.

We zijn vaak met ons denken niet bij de directe waarneming en daardoor vertroebelt de directe waarneming*. Maar een feit is dat we in het NU leven.

Nu kun je ervaren dat je nat wordt door de regen, je naar de hemel kijkt en ziet een sprankeltje blauwe lucht in de verte, het wordt een beetje koud aan je lijf, want je hebt geen regenjas aan, je rent je buiten adem om te schuilen, wow er stopt iemand en vraagt of hij wat voor je kan doen. Voordat je het weet heb je een lift naar huis, waar je een lekker warme douche neemt en daarna een  kop thee, hmmm dit intens beleven dat is loslaten. Vertrouwen dat het leven is zoals het is en er altijd van alles te voelen en ervaren is! Dankbaar en verwonderd ZIE je het gebeuren en ergens klopt het altijd, tenzij je ideeën erop zet, van hoe het eigenlijk anders zou moeten zijn, dan ga je voorbij aan de directe waarneming. Ideeën zijn prima om plannen te maken, maar stel je open voor het onverwachte wat daarbij altijd een rol gaat spelen.

Controle op het leven hebben kan niet, je kan doen wat de gegeven situatie van je vraagt, vanuit een open houding. Dan heb je ultiem LOSgelaten en laat alles waar je bang voor bent zichzelf los.

Hmmmm, door dit te schrijven word ik warm en blij. Spontaan vormen zich de woorden en zinnen en daar vertrouw ik op. Dit lukt me steeds meer ook op andere vlakken.

varenWaar ik afgelopen week de meeste moeite mee had is mijn kinderen loslaten. Ik zie van alles gebeuren en denk dat het anders moet. D. moet dit jaar echt aan de bak met school, maar ik zie de deadline naderen van zijn portfolio. M. moet zijn school opstarten, maar is niet lekker, kwakkelt al de hele zomer en gaat maar niet naar de huisarts……en L. tja die is 9 en stroomt lekker mee……

De kunst van het opvoeden, ultiem loslaten van mijn ideeën over wat goed is, vertrouwen dat zij genoeg hebben geleerd en in zich hebben om hun leven vorm te geven. Waar bemoeder ik wel en waar laat ik????

TIP: Bekijk wat je hebt opgeschreven bij de eerste tip en doorvoel per punt wat voor voordeel je eraan hebt dat je het vasthoudt. Daarna doorvoel je hoe het is als het zich los zou laten. DOE niet iets speciaals, observeer je gevoel en gedachtes erbij. Schrijf er eventueel dingen over op. Laat het verder en kijk wat het de komende week doet……

Geniet nooit met mate,

liefs Marjan ❤sta jezelf te te Zijn waar je bent


*Directe waarneming, alles wat je waarneemt vanuit je zintuigen (ruiken, proeven, zien, horen, voelen, geest). Direct waarnemen geeft er geen oordeel aan en haakt niet aan bij eerdere gelijksoortige waarnemingen en de gevoelens die daar uit ontstonden. Dus een objectieve waarneming, dit oefen je door meditatie en mindfulness.

wat is mindfulness


Een gedachte over “Loslaten of het laat zich los!

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.