bewustzijn·creatief denken·Lifestyle

Tastbaarheid der Dingen

Posten van kaartjes en zo meer

Zomaar een ingeving, zittend op mijn ‘werkkamertje’, bracht me zoveel plezier en ik kon dat plezier ook weer delen, waardoor het nog fijner was.

Op facebook en instagram

vintage, kaartje schrijven
Kaartjes overgeleverd van oma, moeder en tante.

postte ik dat de eerste 5 likes een echt kaartje zouden krijgen. Dit kaartje kwam uit de oude doos en kreeg een nieuw leven.

Het gaf me ook een inzicht en een hernieuwd gevoel voor Tastbare Dingen. Voor hoe enorm belangrijk dat is en dat je daarmee de tijd verstilt en de aandacht verscherpt.

Ik ben weg van sociale media en de computer, ik vind het heerlijk hoe makkelijk ik met mensen in contact kan staan, kan bloggen, mooie plaatjes en dingen die me raken kan delen. Ik zie daar de eindeloze mogelijkheden wel van in, maar ik merk ook dat juist het echte leven weer waarde krijgt op een andere manier. Juist doordat alles zo makkelijk en snel te doen is via het worldwideweb is er een verlangen die wil aanraken, die aandacht en tijd wil nemen, die wil ruiken, proeven, voelen……Want dat is echt en echt is zo echt, zo hier en nu, zo tastbaar, zo rijk, zo………

Best moeilijk in woorden te vatten. Hoe zou jij dat beschrijven, zeggen, hoe ervaar jij het?

wild plukken en genieten
Augustus 2012, oogsten.

Als ik naar afgelopen week kijk werd ik zo gelukkig van de tijd en ruimte die ik kon maken voor tastbare dingen. Ik ben sowieso gelukkig dat ik mijn leven in een richting gecreëerd heb waarbij ik dat ook kan doen, waarbij ik niet meer (ik schrijf het nog maar eens op) als een ‘kip zonder kop’ achter mezelf aanloop en alleen maar kan verlangen naar:

 •  Zelf brood bakken.
 • De was buiten ophangen en er zijn om het binnen te halen als er een bui aankomt.
 • Kaartjes schrijven, dagboek schrijven, ideetjes in schriftje schrijven.
 • Thee of koffie leuten met lieve, inspirerende vrouwen (meestal) of mijn geliefde Ed.
 • Alle tijd hebben om nog even op het schoolplein rond te hangen, gymkleding na kan brengen, er staan als hij uit school komt en hij niet naar de buitenschoolse hoeft, vriendjes mee kunnen komen, spontaan.
 • Lekker koken voor vrienden, in alle rust een recept uitzoeken en boodschappen doen.
 • In de bieb de leukste boeken uitzoeken en een stapel inspiratie mee naar huis nemen.
 • Ideetjes uitwerken voor mijn huisrestaurantje.
 • ………….
 • ………….

De tastbaarheid der dingen 

home made breadwas ophangennomnomnom

Het zelf doen of  veel werken, zodat een ander het voor je kan doen. Je kan kopen waar een ander voor jou tijd in heeft gestoken. Tijd heeft veel met tastbaarheid te maken, met het proces; Zelf maken van een brood of een brood kopen. Je kinderen zelf van school halen of een ander ervoor betalen.

Dat ‘basic’ gevoel dat je contact maakt met wezenlijke dingen dat geeft een heel ander vreugde,- of geluksbeleving dan als je veel geld hebt en alles kunt kopen wat je hartje begeert. Niet om er een waarde-oordeel aan te geven, want terug naar begin 1900 hoeven we echt niet, maar meer om het verschil bewuster te beleven van de aandacht en de verstilling die het geeft om meer Tastbaarheid in je leven terug te winnen. Je kan gewoon eens proeven, ruiken, voelen waar jij naar verlangt en kan je dat weer wat meer in je leven integreren?

Kijk eens wat het met jou doet? Iets kleins kan al veel vreugde geven. 

Ik kreeg eens een droger en gebruikte hem steeds meer, totdat de elektriciteitsrekening torenhoog bleek. Ik heb hem meteen weggegeven en hang nu weer de was op. Een heerlijk momentje voor mezelf en ik voel de kleding en verzorg het voor het gezin op een heel andere manier. Ik voel er als ik het zo opschrijf een warme tinteling door in mijn lijf, een geluk dat het kan. 

Met mijn intellectuele, feministische achtergrond, keek ik neer op huishoudelijk werk, ik hield er ook niet van. Op de een of andere manier herontdek ik dingen die ik met mijn hoofd niet voor mogelijk had gehouden, maar waar ik nu ineens gewoon in sta en het is super leuk. En wordt steeds leuker…….. 

Deze inzichten voelen nog heel onwennig aan, wat is jouw ervaring? Wat komt er bij jou op als je dit zo leest?

Tast rond in je leven en onderzoek dit of dat en zie wat het met je doet.

inspiratieLiefs Marjan, ❤


Reacties en delen, zie hieronder, welkom. Mail gerust naar: Psycholoog Bloem

Foto’s van mezelf en Ed Stokman.

2 gedachten over “Tastbaarheid der Dingen

 1. Leuke blog! En ook herkenbaar. Social media is leuk, maar er gaat niks boven een kaartje-met-de-post. Zelf geplakte foto-albums ipv online maken, zelf cake bakken en tomaatjes kweken. Het kost meer tijd en aandacht, maar geeft meer voldoening dan kopen en consumeren!

  Geliked door 1 persoon

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.