co-creatie·creatief denken·Persoonlijke ontwikkeling

Zelfonderzoekje

‘Worden wie je bent’

Op de vrije school is het doel: ‘Worden wie je bent’. Door een diversiteit aan te bieden van mogelijkheden, kunst, cultuur, handvaardigheden, sport, etc. Ga je dat ontdekken en eindig je na 12 jaar met een eindwerkstuk. Inmiddels ook met een examen en is het afgekalfd tot 12 jaar vrije school, het was 13 jaar. Maar nog steeds een prachtige weg. Mijn oudste zoon heeft het hele pad doorlopen. Nog met de groep waarmee hij op de kleuterschool heeft gezeten, dit hebben ze ook moeten loslaten, de groepen selecteren zich nu vanuit niveau. 

Hij studeert in Amsterdam en de harde kern trekt al vanaf 4 jarige leeftijd met elkaar op, zo bijzonder. En allemaal mooie mensen geworden. Alhoewel het niet meteen betekent dat je weet wat je wilt studeren, studies zijn ook niet altijd de weg om helemaal JIJ te zijn. 

Heb je nu niet dit geluk gehad of matchde je niet met het vrije school onderwijs, dan is er nog steeds heel veel mogelijk, maar zal je dat zelf meer op moeten gaan zoeken. Dit kan ook als je al 50 bent, het is nooit te laat om helemaal Jouw Intenties te gaan volgen. Die intenties heb je meegekregen, dat kun je karma noemen of genen, dat doet er niet zoveel toe. Iedereen kan voelen dat je altijd naar bepaalde dingen toegetrokken wordt en andere dingen laat liggen. 

Laten we een zelfonderzoekje gaan doen.

Neem de tijd om wat weg te kunnen dromen en daarna dingen op te schrijven.  Laat komen wat er komt aan beelden, gevoelens, ideeën, verlangens. Zonder te censureren, zonder er kritisch naar te kijken. Alles open en alles is mogelijk. (Het is jouw voorstellingsvermogen er gebeurd nog niks).

De volgende vragen kunnen je daarbij helpen.

 • Wat deed je vroeger graag, spontaan. Kan je 10 dingen opschrijven? 1 is al prima hoor!
 • Loop door je huis of kamer en laat je raken door wat je daar hebt verzameld, schrijf over minimaal 1 ding.  (Wat? waar? hoe? vragen kunnen helpen.) Begin met wat het is en er komt vanzelf meer.
 • Heb je spijt van bepaalde keuzes? Wat had je anders willen doen, maar kreeg je b.v. de kans niet voor of zag je toen de kans niet voor. Niet om in spijt te gaan zitten, maar meer om te kijken wat was je intentie, eigenlijk? Op welke basis maakte je die keuzes? 
 • Op wie of wat ben je jaloers? Welke aspecten benijd je in die ander? Zou je dat eigenlijk zelf ook niet willen? Schrijf erover.
 • Waarbij vergeet je de tijd en twinkelen je ogen, gaat je hart van open en krijg je energie? Dit kan van alles zijn. Bv. herhalende handelingen met handwerken vind ik heerlijk, kijken naar kinderen, nergens heen hoeven en toch op pad gaan, schrijven.
 • Als je in een boekenwinkel of bibliotheek loopt welke afdelingen bezoek je dan altijd?
 • Waar denk je vaak aan, maar schuif je maar weg, omdat het niet haalbaar lijkt? (Ik hou de mijne nog even geheim, is vaak teer en kwetsbaar.) Gedachten, het kan ook een onderbuik gevoel zijn of een beeld. Schrijf of teken erover.

Je kan met deze suggesties een tijdje aan de slag gaan, laat het weer even liggen en loop ermee. Schrijf of teken en plak erover, leef een tijd met een open ruimte waarbij je kan voelen, ‘hé er is van alles mogelijk, tot nu toe heb ik van alles gedaan en geleerd’. Wellicht klopt het al heel erg, maar vaak ligt er ook nog een schat verborgen die ontdekt wil worden.

droom groot
Inspiratie gaat  bloeien!

Je hoeft dit niet perse in werk te zien, het kan en is heel leuk. Want wat is er leuker dan dat je werk, je passie is? Maar naast je werk kan je heel veel doen aan wat dicht bij je ligt, bij jouw intenties en dromen.

Door met de bovenstaande vragen te werken, ben je eigenlijk al aan het creëren. Dus let goed op wat er aan ‘toevalligheden’ kunnen gebeuren. Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt en het kan heel moeiteloos waarheid worden, vaak uit onverwachtse hoek.

Zo kwam ik een jaar geleden in de keuken terecht bij een retraite en was ineens aan het koken, de kok werd ziek, en ben ik nu bezig met een huisrestaurantje…………..

Je kan een klein stapje zetten bij iets wat je ontdekt uit het zelfonderzoekje of wat eigenlijk altijd al ergens aan je aan het trekken was………

Leuk als je het me laat weten, ❤   

Be Happy

Ik wens je een verrassende week,

Marjan


Mail voor Marjan, Psycholoog Bloem

13 gedachten over “Zelfonderzoekje

 1. Ik vind dit een heel mooi zelfonderzoekje wat ik graag een keer wil gaan doen. In mezelf zat ik al antwoorden te bedenken en er kwamen al veel woorden naar boven. Dus wellicht leuk en waardevol om op te schrijven.
  Dankjewel, mooi.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi! Ik ben in dit bovenstaand proces terecht gekomen na het overlijden van mijn vader, 7 jaar geleden en een burnout. Nu ik erop terugkijk, zie ik dat het de eerste jaren vooral een onbewust proces was en pas sinds 4 jaar (door de opleiding en het omgooien van mijn werk) een bewust proces. Ik kijk er regelmatig met verwondering op terug. 🙂

  Like

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.