mindful eten·verslaafd aan suiker

Verslaafd aan Suiker

Liefdessubstraat

We zijn groot geworden in eerste instantie met de zoetende, troostende, warme melk van onze moeders (borst of fles). In veel voeding die uit de fabriek komt zit suiker en heel lang was het heel gewoon om suiker tot je te nemen. 

Als ik voor mijn moeder een boodschap deed mocht ik ook altijd even langs ‘Meintje’, een oude vrouw met een piep klein snoepwinkeltje. Trekdroppen, wijnballen, schuimblokken, eetpapier, zwart-op-wit…. alles voor een paar cent. Ze had een bak met vakjes en daarop een deksel met glas.  Ik kon aanwijzen wat ik wilde en dan haalde ze de deksel omhoog en stopte alles in een zakje. Voor 25 cent was ik de koning te rijk. Na een praatje vertrok ik door de deur met een belletje. Zij zag me groot worden en ik haar klein en gebogen, maar blij, ik kwam er graag.

Helaas heeft het wel de bodem gelegd van een suikerverslaving. Mijn moeder gaf ook niet veel grenzen aan het snoepen, alhoewel er veel minder voorhanden was dan in deze tijd. De suikerpot had geen taboe. Op de middelbare school kocht ik dé roze koeken in de kantine, naast een broodje en een vreemd kopje soep of kopje thee uit een automaat.

De suiker verslaving is hardnekkig en geaccepteerd, maar de gevolgen voor de gezondheid kunnen groot zijn. Diabetes, vermoeidheid, ondervoeding, gezien we vullen, maar voedingsstoffen tekort komen. Op dieet gaan is geen optie meer voor mij, het heeft me uiteindelijk alleen maar veel frustratie en meer gewicht opgeleverd.

Een gezonde leefstijl ontwikkelen is de beste optie. Ik eet gezond, alleen ik trek nog steeds naar suiker. Tenzij ik het helemaal uitban, dan na een week vind ik het eigenlijk niet lekker meer en kan ik ook veel beter luisteren naar wat mijn lichaam echt van me vraagt. Alleen de verleidingen liggen overal op de loer en dan schiet ik vaak weer in een modus van, ach een beetje kan wel, etc…. Hierdoor komen er weer suikerdips, met als gevolg naar suiker snakken en zit ik weer gevangen. Herkenbaar?

Het vraagt dan weer veel beter te gaan voelen wat voor mij klopt en mezelf dat ook te geven. Suiker niet als een substraat te gebruiken, maar naar mijn behoeftes en gevoelens te luisteren. Heeeel precies en met regelmaat. Dat geeft meteen ruimte en kracht. Mijn constitutie vraagt dit en aan de andere kant zijn de verleidingen groot en kan ik daar ook heel soepel in meegaan, maar verlies dan wel het contact met mijn lichaam en gevoelens, telkens een beetje.
Het mooie is dat ik weer terug kan keren naar wat klopt voor me. En dat het stapje voor stapje meer herstelt. Maar zoals ik al schreef, het zit diep in alle vezels zit de suiker behoefte opgeslagen, van baby af aan.

Liefde en aandacht geven voor je behoeftes en gevoelens en voelen wat je lichaam nodig heeft. Het vraagt om te anticiperen, dat als je onderweg bent je de juiste dingen in je tas hebt gedaan. Dat je b.v. een salade maakt en die op eet op je werk. Water drinkt, want trek blijkt vaak dorst te zijn. Nee, durven zeggen als iedereen taart eet, maar dan wat noten bij je hebt en een appeltje. Ontdekken dat er heel veel lekkers is, eigenlijk lekkerder, buiten alle pakjes, zakjes, frisdranken, repen, drop, etc. Eten wat herkenbaar is en met niet meer dan 5 ingrediënten. En dat het je veel krachtiger energie geeft, waardoor je veel beter kan doen wat je wilt in het leven, kan stralen. Juist omdat je kan vertrouwen op dat jij jezelf het goede geeft.

Ik ga hier regelmatig een blog over schrijven, over mijn ontwikkelingen en wat ik daarbij tegenkom. Tips en tricks voor jou om ook kleine stapjes te gaan zetten naar een liefdevolle relatie met je lichaam en ziel. Of daarbij je gewicht daalt is voor mij niet de eerste prioriteit, maar voor mijn energie wel belangrijk. Ik ben ok met hoe ik nu ben. Ik ben nieuwsgierig naar wat er gebeurd als ik nog beter voor mezelf zorg, elke uitkomst is ok.  

Het volgende eenvoudige boekje is een aanrader om te lezen en te herlezen in dit verband. suikervrij leven Hierin beloven ze slanker in 4 weken, leg daar niet het zwaartepunt op. In de inhoud wordt dat ook uitgelegd hoor, maar ik denk dat het mensen eerder aantrekt om het te gaan lezen, dat het er daarom zo opstaat.                                                Bekijk op bol.com

En ga er mild mee om naar jezelf, zet stap voor stap, bouw het op en gaat het anders, dan kan je altijd terug naar wat klopt, haal jezelf er met mildheid weer bij. 

Graag hoor ik je reactie, ervaring of vraag, hieronder of via een Persoonlijk Bericht: Psycholoog Bloem

Een zoete week,

wildplukken, fruit
Geniet nooit met mate, Marjan

De natuur biedt zoveel!

Op mijn site: Veggies eten bij Marjan, staat ook suikervrije info en tips en ik zal dit blijven aanvullen. Neem eens een kijkje en laat weten wat je ervan vindt.

Foto’s van mezelf en Ed Stokman.

3 gedachten over “Verslaafd aan Suiker

  1. O, ja, heel herkenbaar hoor die suikerverslaving. Sinds een paar jaar ben ik me er bewuster van, en kan ook makkelijker op het punt komen dat ik even het afkicken doorzet.
    Trouwens, weet niet of jij dat ook heb, maar als ik aan het afkicken ben, helpt het me ook zo min mogelijk koolhydraten te eten.

    Geliked door 1 persoon

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.