Persoonlijke ontwikkeling·positieve psychologie·ware zelf

Dans het leven!

Zullen we de vrijheid nog meer gaan pakken?

hersailsfilledwithdream.blogspot.com
Dans jouw Dans

Op mijn blogserie: ‘Up to 50 with a big smile’, kreeg ik mooie reacties, waarop ik beloofde daar nog verder op in te gaan bij een volgend blog. Zie: ‘Alles wankelt, 1 ding is zeker’.

Als een vrouw in haar kracht gaat staan, straalt en haar diepste zijn kan leven, voelt dat ook kwetsbaar en komt er vast een stemmetje om de hoek die zegt dat je wel heel erg veel aan jezelf denkt! (DUHUH).

Aan één kant is het heerlijk en ben je vrij, maar die geconditioneerde gewoontes lijken te zeggen: ‘Kom terug, doe weer zoals eerst, zet jezelf niet op de eerste plaats, doe niet zo egoïstisch, zorg voor de anderen!!!!’ Dit heeft tot gevolg, SCHULDIG voelen, aaaaahhh. Dat willen we niet, HELPPP!!!!

Een eerste geruststelling; Het fysieke lichaam helpt je na je 45ste, de zorghormonen trekken zich terug. Een beetje onwennig zetten vrouwen dan vaak steeds meer stapjes in de richting van: ‘zichzelf op de eerste plaats zetten’. Geheel onwennig en met gemengde gevoelens. 

Maar ben je jonger, dan nog lieve vrouwen en wellicht ook mannen, mag je eerst voor jezelf zorgen en jouw behoeften voldoende erkennen!

Een van de reacties gebruikte de prachtige woorden: ‘Geconditioneerde duister verlichten’.

Hoe fijn is het ook niet voor de Ander (partner, kinderen, collegae, buren, vrienden, alle levende wezens, 🙂 ) als jij ok met jezelf bent. Je kan dan véél meer geven, eigenlijk alleen al door te ZIJN geef je al. Want, zo zei een yogajuf eens heel mooi, als jij niet goed voor jezelf zorgt, vraagt dat juist heel veel van je omgeving. Dan heb je veel van je omgeving nodig aan zorg en erkenning.

Jouw omgeving kan rusten bij jou, als jij ok bent. En je zult echt als vanzelf het goede doen. Maar vanuit een totaal andere intentie dan voorheen.

Tweede geruststelling; Je bent nooit schuldig! Stap voor stap verlicht jij jezelf naar een stralend persoon, naar meer vrijheid, naar vertrouwen in jezelf dat jij ten diepste en ten aller tijden goed bent zoals je bent, met alle vallen en opstaan. Maar je bent nooit schuldig, want je doet je best, je uiterste best! De vertroebeling komt van verkeerde aangeleerde aannames. Laat die langzaam gaan en voel dat jouw beste jij daar los van staat, in wezen!!

Voel wat in het hier en nu klopt, wat je intuïtie je ingeeft in een moment, in verbinding met een ander. Zoek wat zuiver en kloppend is, elk moment opnieuw en laat de conditioneringen voor wat ze zijn, geef er steeds minder aandacht aan.

Oude en gestolde ideeën kunnen nooit kloppen met een Fris en Nieuw Moment.

Derde geruststelling; Dat wat vertrouwd voelt en zich regelmatig herhaalt, is meestal conditionering/het ego die spreekt (het ego wil nooit uit de ‘comfort-zone’ of veranderen), herken het en weet dat dit niet de frisse, creatieve jij van dit moment is, maar een herhaling van zetten.

Laat los, doe het schuldgevoel bij het vuilnis….. dat is net zoiets als zeggen: DOE SPONTAAN…. Nee, dat wordt vaak te makkelijk gezegd. Maar met bewustzijn en daarmee elke keer herkennen dat het gebeurd, kan je stap voor stap bij jezelf onderzoeken waar het ego aan het werk is en het gaan tackelen…. In het begin achteraf en steeds vaker in het moment zelf. Totdat het een gewoonte is geworden. Vertrouw erop, die kan er eerder zijn dan je denkt. Want eigenlijk is je diepste ware zelf altijd al aanwezig, maar we laten het vertroebelen door wat we zijn gaan geloven door ons leven heen…………

Krypto, tumbler
Heerlijk vrij! Foto: Krypto, tumbler

De spontane dans van het leven verschijnt als jij jezelf steeds meer kan bevrijden van het oude vertrouwde, maar al lang niet meer functionele, aangeleerde. Dat wat je weghoudt van ZIJN WIE JE WERKELIJK BENT. Dat is nl. niet vertrouwd, dat is elk moment een verrassing, een creatieve daad. Die buiten je comfortzone zich afspeelt. Het paradoxale is, dat je dáár pas echt vertrouwen mee gaat winnen, vertrouwen in het moment. Het moment is altijd creatief, niet altijd leuk ofzo, maar wel open en vrij….

Dus, Dé Vrije Dans, zonder vaste pasjes, gaan dansen, die je ingegeven wordt door de muziek van het leven…….Zullen we samen dansen???

Liefs Marjan liefde love


Zwart-wit Foto: hersailsfilledwithdream.blogspot.com                                                             Vrouw danst foto: Dries van Noten, imgbox.com

Boekentips:

Lichter leven, Lightstyle inspiratieboek, Docters van Leeuwen & Hanssen (2013),  Bekijk op bol.com                     

Dans het Leven, lessen van een Shamaan, Gabrielle Roth (1990), Bekijk op bol.com

6 gedachten over “Dans het leven!

    1. Daar zou ik specifiek naar moeten kijken, wat daar dan gebeurd. Ik kan me in igg wel voorstellen dat niet iedereen blij is als je veranderd. Jij bent niet verantwoordelijk voor andermans pijn. Dat klinkt misschien hard. Tenzij je moedwillig die ander wat aandoet uit wraak ofzo… Schuld zit zo diep bij ons. Het is je geboorterecht om te zijn wie je bent. Maar dit is vanuit dat ik de situatie niet ken gezegd. Via mail of PB mag je me altijd specifieker dingen vragen.

      Geliked door 1 persoon

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.