creatief denken·gezin·Gezondheid

Waarom minimalisme hip is.

Maximale rust door minimalisme

In de zomer heb ik altijd veel zin om het huis door te gaan. Op te ruimen en schoon te maken. Super grondig. Dit geeft me enorm veel voldoening, misschien ook wel omdat ik de rest van het jaar niet zo van de schoonmaak ben. Ok, ik hou het bij, maar voor mij geen wekelijkse poetsdag.  Ramen lappen voor en achter, binnen en buiten, hmm dat is op 1 hand te tellen per jaar. 

minimalsime en eenvoud
Minimalisme en een heldere geest.

Het heeft zijn voordelen, want als ik dan zo’n zomerse aanval van opruimwoede heb dan mag het resultaat er daarna ook wel zijn zeg! Wow, wat een lekker gevoel geeft dat zo rond mijn hart, alsof daar ook meer ruimte is ontstaan.

Zo ook vandaag, 2 vuilniszakken rommel laten verdwijnen, lege planken, zwart sopwater, een ruime bijkeuken, de was hangt er frisser nu, ik kan weer zien welke tassen ik heb en alle te kleine regenbroeken zijn afgevoerd. Heeeeeerlijk. 
En ook heerlijk, ik heb het kleuterbedje van Levi via marktplaats kunnen verkopen vandaag. Toen hadden we wel een ijsje verdiend, hmmmm.

De komende weken stoom ik door naar de gang, de zolder, de kledingkasten, etc.

Minimalsime past mij al mijn hele leven. Ik ben altijd opzoek naar meer overzicht en eenvoud. Maar ik heb het gevoel, zie en lees om me heen, dat het wel eens heel erg hip kan worden of al is.

Het boek ‘Opgeruimd’ van Marie Kondo is een bestseller en ook in Nederland populair op het moment. Ik heb het nog niet gelezen, maar besteld bij de bieb, waardoor ik ook kon zien dat ze allemaal uitgeleend zijn, voorlopig. Ik ben benieuwd, leer vast wat bij als ik het lees ook al lijkt de formule me eenvoudig:

Doe weg wat je niet meer dient. Creëer overzicht in je kasten en je leven! Waardoor je meer rust kan ervaren doordat je alleen wat mooi en nuttig is om je heen hebt. Ipv spullen die je ooit nog eens nodig hebt, misschien…..

Marktplaats, bol.com, ruilzuil op facebook, de kringloop, etc. allemaal manieren om je overtollige spullen zinvol kwijt te kunnen. Je ziet ook steeds meer ‘free libaries’ (boekenkast langs de weg waar je een boek mag uitzoeken en er eventueel boeken in kan leggen voor een ander), ook zo fijn.

Soms durf ik het niet eens te zeggen, maar ik heb een jaar terug heel veel dagboeken weggedaan, ik bewaarde ze voor als ik 80 zou zijn en heerlijk terug zou kunnen kijken op mijn leven, maar dat doe ik dan wel anders. Ik heb dat soort herinneringen teruggebracht tot 1 doos voor mezelf en ook een doos voor elk kind. Ik hou veelal in gedachten bij opruimen:

Als ik dood ben heb ik er sowieso niks meer aan. En vooral in het hier en nu is het meeste niet essentieel. 

Waarom minimalisme hip is?

Door de crisis gaan we veel meer naar de essentie van het leven toe. Daarbij is ‘meer meer meer’ in materieel opzicht helemaal geen rijkdom meer, maar veel eerder een last. Denk maar aan een groot huis met veel dure kunst en de nieuwste apparatuur, waar dan een hek met beveiliging omheen gebouwd moet worden om het niet te makkelijk te laten meenemen…..door ongenode gasten.

wabi sabi
De kunst van het weglaten.
natuur eenvoud
Eenvoud en Natuurlijke feeling

Alle bezit heeft aandacht en verzorging nodig. Als ik weinig bezit, heb ik meer ruimte en tijd om van mijn geliefden te genieten, de natuur in te gaan en leuke dingen te doen. Ik hoef minder hard te werken om al die ‘centjes’ te verdienen om mijn bezit te vergroten en onderhouden. Want ik denk dat de leukste dingen in het leven geen geld kosten, dus hoef ik ook minder te verdienen en minder te werken. Hoe eenvoudig klinkt dat?

Ok, er is geld nodig en wat werk, maar het vereenvoudigd het wel allemaal. Wij rijden nog steeds een auto en die luxe wil ik wel behouden gezien het ov hier in de polder van Schoorl zeer slecht is. Maar zelfs daar zou ik, als het echt zou moeten, zonder kunnen. 

En komen niet steeds meer mensen hierachter? Ik denk het wel. Soms gedwongen om in te leveren door baan verlies (ik heb vrijwillig mijn baan ingeleverd), soms uit principe. Het maakt mensen veel creatiever om het met wat minder te moeten doen. 

Ook de trend om meer op je afval te gaan letten, zoals de blog en inmiddels boek; Leven zonder afval., past bij het minimalisme. Winkels die geen verpakking meer gebruiken, maar waar je met je eigen voorraadpot naar toegaat. De eerste is in Utrecht geopend. België en Duitsland hebben ze ook al. De markt is trouwens ook zo’n plek.

Aan materialisme zit een plafond, dan ben je gewoon verzadigd, net als je maag dat is bij een voedzame maaltijd. Meer is dan geen meerwaarde. In Nederland is er zogenaamd crisis, ik denk dat we leren dat genoeg genoeg is en we anders gaan kijken naar ons leven en naar wat echt van belang is.

Wat is echt van belang voor jou? Wat houd je tegen om eens flink de bezem door je huis te halen? Waar ben je heel erg aan gehecht? En hoe kan dat een bijzondere plek in je huis krijgen? Wat vertegenwoordigd dingen uit het verleden, wil en kan je dat loslaten? Ken je de ervaring van loslaten en ruimte gaan voelen? Zelfs blijdschap?

Probeer het eens met iets kleins. Sorteer b.v. kindertekeningen en  maak van de mooiste een foto of maak een plakboek-je-.

mantra, opruimen

Leuk als je jouw reactie op dit blog wilt delen, hieronder kan het.

Geniet nooit met mate, ❤

Liefs Marjan


TIPS: Een erg inspirerend blog over minimalisme is: Moeders minimalisme. Een blog van mij een tijdje terug over ‘Eenvoud is zo makkelijk nog niet’, vind je onder deze klik.

Ik ben sinds 15 juli 2015 partner van Bol.com. Mijn boekentips linken meteen door naar bol.com. Als je het boek bestelt krijg ik daarvoor een commissie. Bekijk op bol.com, 🙂

thee
Hmmmm, na noeste arbeid een minimaal drankje met maximale afdronk!

6 gedachten over “Waarom minimalisme hip is.

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.