bewustzijn·boekentip·hooggevoeligheid·persoonlijk blog·positieve psychologie

Overprikkeling vraagt om terugtrekken

Gevoelig en zelfs hooggevoelig?

In een vorige blog schreef ik al over dat de zomertijd je enorm ‘eruit’ kan trekken.

Dat overkwam mij ook weer ook al had ik er over geschreven vorige week. Ik weet door ervaring, (17 jr.) dat de week voor kerst en de week voor de zomervakantie altijd hectisch is. Daar hou ik na al die jaren ook rekening mee. Maar dan toch raak ik overprikkelt en buiten mezelf. Dat uit zich in somber gaan voelen, herhalende gedachten over wat er allemaal gepasseerd is, snel geïrriteerd en me willen terugtrekken. Dat laatste is ook de beste remedie!

Zo stond ik zaterdag toch nog op een overvol strand in de zinderende hitte naar ‘beachsoccer’ (Hargen Sail) van mijn 2de zoon te kijken. Ik vond het heerlijk voor hem, maar mijn derde zoon en ik waren blij weer weg te zijn en ons terug te trekken in de rust van onze fijne tuin. Zo hebben we de laatste dagen klein gehouden, een fietstochtje naar het dorp en verder lekker thuis. Het weer helpt mee, we zijn voornamelijk in de tuin. Ik maak lekkere gezonde dingen, we lezen, knutselen en kijken een filmpje. De andere mannen van het gezin zijn werken en wij hebben het rijk alleen.

Vanmorgen werd ik wakker met een meer relaxed gevoel over me en een tinteling van ‘het weer aan kunnen’, ideeën krijgen en ook het lekker klein houden, niks hoeven, kijken wat de dag gaat brengen. Met als basis een goed ritme, waarbij Levi zich ook het prettigste voelt.

Het ritme van mijn andere zonen….(bijna 16 en 21…die woont deze zomer thuis, had een kamer in onderhuur, maar zie hem nauwelijks). Ze werken in de horeca, laat naar bed, laat eruit en weer werken of naar het strand, ‘chillen’. En mijn geliefde partner is de hele week weg voor zijn werk. Dit alles houdt het leven voor mij ook wat meer overzichtelijk en daar vaar ik wel bij. Jeetje wat hou ik van ze, dat staat er natuurlijk helemaal los van. Ergens ben ik het ‘multi-tasken’ en ‘alles aan kunnen’ verloren (zie mijn blogs over ‘up to 50 with a big smile’), ik treur er niet om, maar soms is het wel eens lastig.

Het vraagt als je erg gevoelig of zelfs hooggevoelig bent, altijd weer aandacht en bewustzijn om te dealen daarmee. Alles is er in onze maatschappij bijna op gericht je ‘uit jezelf’ te trekken. Meer, beter, veel, mooi……. onhoudbaar voor velen, op een gegeven moment. Het leven geeft je een andere wending als je daar niet meer aan mee doet, dat kost moeite, maar levert veel op.

Bv. mijn foto’s van de afgelopen dagen geven mij zoveel vreugde toen ik ze bij elkaar zag op instagram

zomer 2015 genieten
Genieten van alles wat groeit en bloeit, ❤

Oh, ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Het leven is zoveel mooier als je helemaal JIJ kan zijn!  Met vallen en op staan.

Wellicht door mijn blogs inspireer ik je, ik hoop het! 

GenieBloemen op je padt nooit met mate,

liefs Marjan

Nog even twee leuke boekentips:

lezen Mathilda
Bekijk op bol.com
Quentin Blake
Bekijk op bol.com

9 gedachten over “Overprikkeling vraagt om terugtrekken

 1. Mijn zoon is zwaar autistisch en ik herken de overprikkeling, met name de tijden rond kerst. Ik help hem “jij” te zijn zoals je dat zo mooi zegt, maar helaas is de maatschappij soms te veel op prikkels gericht en je moet inderdaad zelf maar aan de noodrem trekken. Dat kan mijn zoon niet, dus prikkel ik maar met hem mee.

  Mooi stukje van besef. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Dag lieve Marjan,

  Dat ‘eruit trekken’ had ik dit weekend juist niet. Afgelopen weekend was voor mij juist het tegenovergestelde, want in die hitte was ik binnen aan het haken, slapen en eigenlijk kwam ik tot niets. Ik bedacht me aan het eind van de dag nog dat ik mezelf een beetje ‘stom’ vind, omdat ik niet op het strand heb gelegen en niet in het bruisende terrasleven ben gestapt. Ik had het gevoel dat ik misschien wel iets miste.

  Ik heb daar dan een oordeel over naar mezelf, iets wat totaal zinloos is. Ik vind mezelf dan een marmot dat in haar holletje vertoefd in haar eentje. Maar nu ik je blog lees, besef ik me pas dat ik onbewust een goede keus had gemaakt. Dat is ook wel eens fijn. Vaak heb ik bij blogs (van anderen) dat ik me onrustig voel, omdat ik ook zo’n geweldig leven moet hebben als zij. Iets wat me tegenstaat, waardoor ik dan weer afhaak. Dus dankjewel dat je dit deelt en een hele mooie dag vandaag die aansluit op jouw behoefte.

  Geliked door 1 persoon

  1. Lieve Marielle, dank je! Ja sociale media lijkt vaak een etalage van wow Wow wow en dan ineens een vermiste puber ertussen. Aan de andere kant is bv fb voor mij ook een goed nieuws medium… Tja, het beste is mijn eigen oordelen onder de loep te nemen…wat fijn dat mijn reactie blokje -toch- blijkt te werken! Fijne zomertijd, liefs Marjan

   Like

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.