positieve psychologie·Vraag van Lezer

Lichtsprankeltjes vinden

Foto: Katya Fora
IK ben er niet Echt…

Blog over een vraag, wellicht heb je er ook wat aan.

Via ‘Leven Met Het Leven’:

Ik kreeg nog een vraag binnen, misschien kun je er wat mee.

Wat moet je doen als je niet uit bed kunt komen omdat je steeds weer tegen de dag op ziet? Verklaring: deze persoon lukt dat moeilijk vanwege somberheid en vermoeidheid.

Lichtpuntjes vinden

‘Tegen de dag op zien’ zegt al heel veel; Je maakt beelden en vormt gedachten van de dag, waarbij je een gevoel krijgt en je de totale lust vergaat om uit je bed te komen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals: heftige levensgebeurtenissen, lang te veel en hard gewerkt hebben, te veel stress, een fysieke beperking, etc.

Soms is het belangrijk om medicatie te nemen, voor een periode, afhankelijk van de voorgeschiedenis en de ernst van de somberheid/depressie. Bezoek je huisarts en praat hierover. Wat heb je nodig?

In alle gevallen is het belangrijk om aan je levensstijl te gaan werken. Je over een drempel te gaan zetten. In bed blijven liggen is ook wel eens een optie, maar nooit te lang. In tijden van burn-out, overprikkeling en vervelende gebeurtenissen, als verlies van een geliefde, denk ik dat je die behoefte ook serieus moet nemen. Ultiem overgeven aan die behoefte.

Mijn ervaring is dat ik dan de dag erna vanzelf dat niet meer wil (of duurt het langer bij jou?). Dus als ik het nodig heb doe ik het gewoon (tenzij het echt niet kan). Grappig genoeg komt het de laatste tijd niet meer voor.

Onderstaande levensstijl tips & tricks zullen je niet onbekend voor gaan komen, zo cliché zijn ze. In clichés schuilt niet voor niks ervaring en waardering, het zijn wetmatigheden die werken.

Levensstijl tips & tricks: Op tijd naar bed (tussen 22-23 uur). Gezond eten (Veel groente en fruit, vaste tijden). Bewegen (1 uur wandelen, begin eventueel met 15 min.). Op tijd eruit (tussen 7-8 uur). Genoeg tijd door de dag voor ontspanning, eventueel een power nap van 20 min. Kortom: Rust, Ritme en Regelmaat. 

Je lichaam vertrouwd daar op en zal zich meer ontspannen, bij ontspanning komen er positieve gedachten en beelden en van daaruit gevoelens. Een negatieve cirkel doorbreken kost inspanning en discipline. Discipline als: Liefdevolle Zelfzorg!! Dit is essentieel, meestal zijn sombere mensen enorm hard naar zichzelf toe.

Aanvullend ‘recept’:

Piekeruurtje: (16-17) parkeren van piekeren naar dat moment en er dan helemaal voor gaan. Schrijf tijdens het piekeruurtje de dingen van je af of teken het als dat meer je ding is. Met symbolen of droedels, b.v. Koop een super mooi schrift hiervoor.                                                                               

positieve psychologie
 

Eindig je piekeruurtje door 3 dingen, waar je dankbaar voor bent die dag, op te schrijven of tekenen. B.v. de zon scheen heerlijk op mijn gezicht, ik vond prachtige bloemen in de berm en kreeg een glimlach van de buurman. 

Lichtsprankeltjes onderzoek: Leg de lat heel laag en ga kijken waar jouw lichtpuntjes zitten. Wat vond ik vroeger leuk? Waar geniet ik van? Hoe heb ik keuzes gemaakt en kloppen die nog? Waar vind ik een luisterend oor en een arm om je heen? Luister ik naar mijn innerlijke stem? Wat zegt die diep van binnen? Luister ik naar de behoeftes van mijn lichaam en mijn ziel? Heb ik meer hulp nodig en kan ik die gaan vragen? Zie een vorig blog over Zelfzorg, klik hier. En over Piekeren, klik hier.

Schrijf hierover in je schrift.

Hele kleine stapjes gaan je helpen je plezier terug te vinden. Door heel serieus naar je gevoel te gaan luisteren, neem daar de tijd en ruimte voor. Geef je eens over aan het ‘niet aan de dag willen beginnen’. Maar ook voel wat er dan wel geleefd wil worden en hoe kan je dat jezelf gaan geven?  Stap vervolgens in de discipline van zelfzorg, denk er niet over na of je er zin in hebt of niet!!! Echt je kan heel veel hulp krijgen, maar je zal er zelf uit moeten stappen, letterlijk en liefdevol voor jezelf.

In iedereen schuilt een vreugdevol mens, alleen is die soms bedekt geraakt door het leven. Het verleden kan op je drukken, maar de waarheid van vreugde vind je in het nu. Door je levensstijl een liefdevolle daad naar jezelf te laten zijn, ga je de vruchten langzaam aan plukken. Zoek het niet ver weg, maar heel dichtbij in de kleine dingen, waar je lichtsprankeltjes voelt. ❤

5 dingen waar ik lichtsprankeltjes voel; 

  • 1. Bedenken wat we gaan eten, in kookboeken snuffelen, heerlijke boodschappen      uitzoeken, snijden en bereiden, gezellige tafel maken en genieten van het op eten.
  • 2. Wandelen door de natuur (bos, zee, duin), kijken, ruiken, voelen, fotootje maken van    een mooi bloemetje.
  • 3. Schommelen, lachen, knutselen met mijn kind(eren).Trots zijn dat ik ze mag    begeleiden.
  • 4. Kijken naar spelende kinderen of mensen.
  • 5. Lanterfanten, ergens heen fietsen en koffie drinken, boekje mee, genieten van de rust.

 Wat zijn jouw lichtsprankeltjes?? Schrijf ze op en vul ze telkens aan.

Welke tip spreekt je het meest aan? Pak die vandaag nog op!

Jouw ware zelf mag tevoorschijn komen.
 Jouw Ware Zelf mag    tevoorschijn komen.

Het aller aller aller belangrijkste is, en zo voelt het niet, je voelt je somber, passief en lusteloos, het stagneert.

Jíj kan de beweging gaan brengen, stap voor stap opbouwen en jezelf er de tijd voor gunnen. DO IT!

Liefs Marjan, ❤

2 gedachten over “Lichtsprankeltjes vinden

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.