badbedbrood·co-creatie·creatief denken·universeel·wereldburger

Bad, Bed, Brood

Zo op de fiets ’s ochtends om een uur of 8, van Schoorl naar Bergen, los ik met mijn jongste zoon van 8,5 jaar de wereldproblematiek met gemak op.

Ok, meestal zien anderen een heleboel rotsen en beren op de weg, maar wij zien voornamelijk bloemen op ons pad, ❤

Ik wil het toch even delen, wat wij deze week opgelost hebben, want als je oud en wijs en wellicht politicus bent, kijk je misschien wel over de eenvoudigste oplossingen heen en kun je onze beelden best even gebruiken om het weer scherp te zien. Om de essentie te pakken……

Levi (8) vraagt woensdag uit het niets of de daklozen allemaal een groot huis hebben waar ze kunnen slapen, eten en douchen? Ik geef aan dat het bestaat, maar dat het lang niet genoeg is voor alle daklozen. Maar ook dat de daklozen soms het ook moeilijk vinden, om allerlei redenen, om zich aan afspraken te houden die zo’n huis graag ziet en dan niet altijd kunnen blijven.

Hij zegt dan dat de rijken voor ze moeten zorgen. Zij hebben geld genoeg en dat klopt eigenlijk niet. Er is genoeg geld voor iedereen, maar de rijken hebben te veel en de armen te weinig. Ik geef aan dat er rijke mensen zijn die ook veel geven en delen, maar dat het klopt dat het niet eerlijk verdeeld is en eigenlijk iedereen in principe genoeg zou kunnen hebben.  Gewoon vanuit dat gevoel van rechtvaardigheid en eenvoud kijken; 

Er zijn genoeg grondstoffen, er is ruimte genoeg voor iedereen, het klontert alleen soms te veel op 1 plek.

De vraag is hoe herverdeel je dat gezelliger?

Vanochtend kwam hij op het landsgrenzen issue, wat aansluit op de kabinetscrisis, nou ja, ze zeggen van niet, maar toch. 

De ‘Jip en Janneke’ ideeën die wij daarover hebben is, waarom zou je landsgrenzen hebben? Daar komt alleen maar ellende van. Dit is mijn land, dit de jouwe, jij moet daar blijven en ik hier.

Er is in Bergen NH een Europeseschool en hij vroeg zich af of er ook een Wereldschool is, waar ze i.i.g. allemaal engels ook leren, zodat we elkaar kunnen begrijpen. Maar ook dat we dus allemaal wereldmensen zijn en een eenheid vormen. 

Als we een wereldschool hebben en geen landsgrenzen, dan word je uitgedaagd om heel anders naar issues te gaan kijken, alleen als gedachten experiment is het leuk, want waar heb je het dan met veel problemen nog over????

Ok, ik snap het wel, zo makkelijk is het allemaal niet. Maar toch diep van binnen is het, denk ik, toch altijd zo eenvoudig als mijn zoontje van 8 aangeeft. Ik voel dat meteen als kloppend en dat zal iedereen hebben. De kinderziel is nog niet begiftigd met de strijd om ego’s, landje pik e.d.

Ik kan mijn eigen stukje grond hebben met mijn huisje om me veilig in te voelen, maar ik kan daarbij een grote gastvrijheid hebben en het fijn vinden om te delen en te weten dat bezit relatief is. En zo verder……….

En dan schrijf je en dan blijkt, natuurlijk, dat meer mensen die ideeën hebben… Gelukkig dat geeft ook hoop. werldburger

Zijn het niet de ideeën, gevoelens die in elk mens verborgen zitten? Dat we gewoon samen met elkaar willen zijn? Samen eten delen, zorgen delen en dansen, zingen en liefhebben?

https://www.youtube.com/watch?v=As2vH2sfLwA#action=share

Voel jij het heel anders of wil je reageren? Dat vind ik leuk, wees welkom te liken, te volgen of commentaar te geven.

Mail to: Psycholoog Bloem 

liefs
Kus van ons voor jou.

Fijne dag, Levi en Marjan

12 gedachten over “Bad, Bed, Brood

 1. Oh lieve schat wat enig!
  Ik roep het al jaaaaaren; weg met al die grenzen. Opgelost en klaar met dat gekleuter.
  Het begint al met schepjes in de zandbak. Jij jouw schepje en ik het mijne.
  Weg met de mijn en dein.

  Ook niet geven…want wie geeft moet eerst hebben.
  Ook niet krijgen…want die krijgt van een gever.
  Samen nemen. Zoveel je nodig hebt.

  En dan meteen al die talen in een grote grote grabbelton flikkeren.
  Just pick one.

  Utopie
  X

  Geliked door 1 persoon

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.