bewustzijn·Gezondheid·hooggevoeligheid·hsp·Lifestyle·meditatie·mindfulness·positieve psychologie·Vraag van Lezer

Innerlijke rust vinden

Dit is mijn eerste blog waarbij ik een vraag beantwoord van 1 van mijn lezers.
Ik ben heel dankbaar voor de fijne reacties die ik krijg en dat mijn blog groeit. Ik vind het helemaal leuk om in wisselwerking te zijn met mijn lezers. waardoor ik niet alleen put uit mijn eigen waarnemingen en ideeën, maar ook met een concrete vraag, waar iemand meeloopt, aan de slag kan. Ik doe dat natuurlijk door in ‘real-life’ met mensen te praten, maar via deze weg kunnen nog veel meer mensen er profijt van hebben.
Wellicht herken je wat in onderstaande vraag, waardoor het al heel fijn kan zijn te weten, dat je niet de enige bent met zulke levensvragen.

De vraag: ‘Hoe kan ik innerlijke rust het beste bereiken?’ 

Kleine toelichting: ‘Ik ben op zoek naar wie ik zelf ben, dus niet naar wat anderen van mij verwachten, maar echt puur ik. Rust in mijzelf vinden, een zelfverzekerdheid vinden.’    L. 

Innerlijke rust vinden

De metafoor van de zee ben ik veel tegengekomen in boeken en lezingen over de advaita vedanta*. De golven van de zee, geven de ‘ups en ‘downs’ van de emoties weer, maar daaronder is een altijd kalme, rustige onderlaag.

Wij laten ons meestal meeslepen door emoties en denken dat we dat zijn. Maar in werkelijkheid is er altijd een onderlaag van rust, van bewustzijn die waarnemer is van alle emoties en bewegingen in het leven. De verwarring is dus de identificatie met pijn en vreugde, we denken dat we DAT ZIJN. Maar dat is onrust, daar beweeg je je telkens tussen pijn vermijden en genot vinden. Dit wil ik wel en dat niet.

Advaita is ‘niet-twee’, dus gaat uit van de eenheid die er altijd is. Daar is rust. Theoretisch is dat best te begrijpen, maar in de praktijk, lastig, zo is ook mijn ervaring. Dit begrijpen met je hoofd, brengt je niet per definitie verder naar innerlijke rust.

Eckhart Tolle
‘ZENNIG’

Vanuit het Boeddhisme en de mindfulness word je geleerd om door aandachtig te leren zijn en te mediteren dat je dan -meer- innerlijke rust gaat ervaren. Dit geeft handvatten en is erg nuttig.

Mindfulness is in deze hectische tijd niet voor niks tot allerlei plekken van de maatschappij doorgedrongen. In het bedrijfsleven, hulpverlening, meer in het begrip gekomen van veel mensen, etc. Blijkbaar maakt een hectische wereld dat je op zoek gaat naar innerlijke rust en eigenlijk ook de vraag: WIE BEN IK? Wie ben ik, los van wat ik geleerd heb, los van wat ik denk dat er van me verwacht wordt? Waaraan kan ik mijn zekerheid ontlenen?

inner peace

Het antwoord op die vraag is eenvoudiger dan het lijkt, maar ook heel lastig, omdat we niet gewend zijn te kijken door een bril van eenheid.

Je zoekt en zoekt, wellicht de hele wereld over, of hele bibliotheken doorzocht naar boeken die het antwoord misschien hadden, maar het antwoord is heel dichtbij te vinden……..Namelijk door bij jezelf naar binnen te gaan en te luisteren, voorbij de oppervlakkige laag van emoties.

Sommige mensen doen dat van nature heel makkelijk en anderen herkennen het door te mediteren. Maar ook kun je op een gewone dag ineens iets voelen, bij de bakker, dat je gewoon, spontaan en intuïtief reageert en even geen censuur pleegt op jezelf. Dáár ben jíj aanwezig, zoals jij bent. En hé, ja, dat is er altijd.

Denk aan de onderlaag van de zee. Mindfulness, meditatie, contact met de natuur, contact met jouw natuur. Dit kun je onmiddellijk herkennen, maar ook het blijven onderzoeken en luisteren is een fijne manier om steeds dieper te kunnen ervaren en erkennen dat de innerlijke rust, jouw ware zijn, direct te ervaren is. En je die ook al ervaren hebt, wat ze ook wel ‘the flow’ noemen, verwijst daar ook naar.

Dus heel praktisch kun je onderzoeken en beter gaan zien waar je gelooft in onrust en waar je rust ervaart. Daar kan een steeds helderder beeld komen in jou. Je kan kijken naar momenten van b.v. dagelijkse meditatie om dat gevoel te herkennen door oefening, of op een manier die bij jou past.

innerlijke rust

De grote Zenmeesters oefenen ook nog elke dag. Ze luisteren naar de innerlijke stem. Luisteren naar de stilte, daar vind je de antwoorden op al je vragen.

Voeg in je levensstijl momenten van rust en stilte toe, wekelijks, maandelijks, jaarlijks. Dagelijks minimaal 10 minuten, wekelijks een dagdeel, etc….

Voor nu even zover.

Roept deze blog juist meer vragen op, schroom niet om ze te stellen, het helpt mij weer om het beter te verwoorden.  E: Psycholoog Bloem

Innerlijke rust vinden is een spannende weg naar binnen.

solo retraite aan de zee
September 2014, 5 dagen alleen met de zee……

Boekentips:

Shri Nisargadatta (2000), Ik Ben,Bekijk op bol.com

Eckhart Tolle (2003), De Stilte spreekt,Bekijk op bol.com

Jan Koehoorn (2012), Zelfonderzoek. In de traditie van Advaita Vedanta,Bekijk op bol.com

Osho (2004), Op de Zenweg. De paradox beleven,Bekijk op bol.com

Anne Frank, diverse uitgaven van haar dagboek.Bekijk op bol.com

*Voor meer info over advaita vedanta: http://www.advaita.nl/

Foto’s: selfie en pinksterbloem uit mijn tuin, 🙂

Tekst plaatjes van pinterest.

4 gedachten over “Innerlijke rust vinden

  1. Heerlijk zo vijf dagen alleen met de zee. Heb ik vorig jaar ook gedaan; Echt opladen en tot rust komen. En mindfulness, dat is helemaal mijn ding. Zonder ben ik verloren:)

    Geliked door 1 persoon

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.