organisatie·samen werken·spirituele ontwikkeling·vergaderen is uit

Gelijk en de waarheid

Een grote ergernis van mij is dat veel mensen zo enorm gelijk denken te hebben. Ze niet flexibel met meningen om kunnen gaan en b.v. geen vragen stellen als een ander er iets tegen inbrengt. Wat bedoel je precies? Kun je daar wat meer over vertellen? Nee, de ‘standpuntmaker’ heeft meteen zijn woordje weer klaar om het standpunt te herhalen, want meer dan dat is het meestal niet.

Heb je een creatief persoon, dan komt het in wat andere woorden te voorschijn, dat houdt het wat spannender. Echter het ego wordt sterk verdedigd door zekerheid in de standpunten te leggen.

Dit fenomeen kun je het beste waarnemen in vergaderingen. Jeeh, vingers omhoog, wie van vergaderen houdt??? 

Nu had ik laatst een vergadering waar ik blij van terug ben gekomen, ja zelfs heel blij en dat heeft mij geïnspireerd voor deze blog. Het bovenstaande fenomeen deed zich natuurlijk ook voor, maar er ontstond iets vloeiends, waardoor er iets nieuws kon ontstaan.

meningen zijn als luchtbellen
Pats!

Want ik had ook al voor een tweede keer mijn standpunt ingebracht en werd op mijn vingers getikt door de voorzitter, die ook niet af wilde wijken van haar standpunt. Wat ik spontaan deed, vanuit een ok gevoel, was achterover leunen. En van daaruit een tijd alles gade geslagen.

Totdat er een mooie wending kwam en ik een spontane ingeving eruit knalde (zo gaat dat bij mij, het meisje dat vroeger al impulsief door de klas praatte, dat terughouden is een hele kunst voor me.) 

De verfrissende ingeving, los van mijn standpunt, bracht licht. Het geheel kwam uit een zwaarte door de impulsen die vanuit intuïtie kwamen. De intuïtie, zonder hier in detail te treden, hield in dat we het nieuwe gewoon gingen doen, i.p.v. er apart over gaan buigen, we beginnen en kijken wat er ontstaat. Heel spannend en uit de comfortzone van ‘Hoe het altijd gaat’…. 

Wil je gelijk of geluk? Wat is gelijk en wat is geluk? Maar meer nog, wat is waarheid?

Gelijk is gestold en vast en geluk is meer in beweging, flexibel en open, naar mijn idee, maar pin me er niet op vast….. De waarheid, hmmm bestaat die? De waarheid vormt zich en veranderd ook weer, buiten wat natuurwetten en universele waarheden om. Dus meestal is er geen gelijk te halen, tenzij het heel feitelijk wordt bekeken en afgetast naar wat klopt.

In het sociale bewegen we met elkaar en is er telkens weer een nieuwe situatie. Alleen om te vertrouwen dat het dan ook goed komt, dat is eng en onwennig. De angst van het onbekende zorgt voor het gelijk, omdat dat houvast geeft. Herkenbaar?                   

Gelijk of geluk

The flower, the sky, and your loved one, you can only meet in the present moment.                            Thich Nhat Hanh

Vergaderen wordt ontmoeten ideetjes:

* Iedereen is verantwoordelijk en neemt taken op zich waar zij energie bij voelt, zij krijgt 100% mandaat. Zij kan advies vragen, maar beslist over haar eigen stuk. De anderen geven vertrouwen, in de meeting wordt er gedeeld over ontwikkelingen. 

* Er wordt ruimte voor stilte ingebouwd, dit om meningen even te laten bezinken en meer tot intuïtie en nieuwe invallen te komen. 

* Er is ruimte om elkaar even echt te zien door een creatief idee, b.v. je deelt iets over wat je geraakt heeft de afgelopen week, hoeft niet functioneel te zijn. Dit kan b.v. door even door de ruimte te lopen en elkaar te ontmoeten alsof het voor het eerst is of met een ‘talking stick’, deze wordt in het midden gelegd, alleen degene die de stok heeft mag spreken.

* Vraag door, vraag door, vraag door.

* Staand vergaderen.

Heb jij leuke ideeën om een vergadering creatief i.p.v. reactief te kunnen laten zijn? 

Het is een spannende weg om vrijer op weg te gaan en niet de vaste patronen te volgen. Maar ik denk dat het meer vreugde op kan leveren en er meer uit een ieder komt. Als iedereen zich verantwoordelijk kan voelen gaat het niet om gelijk of de waarheid, maar om iets creëren met elkaar op een prettige manier.

Liefs Marjan


Vragen/opmerkingen: Psycholoog Bloem

BOEKENTIP:    

Margarete van den Brink (2002) Spirituele ontwikkeling van mens en organisatie. In zeven fasen, Bekijk op bol.com

moedig om vrijheid te leven
Het begint bij jezelf en heerlijk om samen meer bewust het leven te leven! Dat geeft kleur!

5 gedachten over “Gelijk en de waarheid

 1. Prachtig! Het is vaak zo interessant om toe te kijken en te zien hoe en waarom iemand reageert zoals hij reageert. Daar leer ik veel van want ik besef dat het dan helemaal niet om/over mij gaat maar over de ander.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb de indruk dat mensen die heel stellig zijn in hun standpunt en geen moeite doen om te luisteren naar de ander vaak zelf onzeker zijn. Ze blazen zichzelf op en doen zich belangrijk en zelfverzekerd voor, maar diep van binnen zijn ze onzeker of voelen ze zich misschien wel minderwaardig. Ze zien een andere mening niet als zodanig, maar als persoonlijke aanval omdat ze er zo onzeker van worden. Ik weet dan nooit zo goed hoe ik hierop moet reageren…

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt, het ego wordt neer gezet. Door dit te doorzien, kun je wellicht mild blijven naar de ander. Vragen stellen helpt de ander om helderder te worden en dat geeft vaak ruimte voor meer begrip, naar elkaar. Onzekerheid verbergt ook de kracht..😊🌸

   Geliked door 1 persoon

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.