mindfulness·Persoonlijke ontwikkeling·Vrije Vrijdag Inspiratie

Eenvoudig leven, nog niet zo simpel!

Alle lijntjes, ins en outs van een gezin met 4/5 personen, de volwassenen die een baan hebben, de kinderen school, sport, vrienden, familie, huishouden. Dat is een klus een managementbaan van 24/7. Gooi daar wat perfectionisme en hooggevoeligheid op, wat super actieve kinderen, de zorg voor ouders, leden die wat rommeliger zijn, co-ouderschap, stiefouders, hormonen en nog zo wat. De chaos is compleet!

In de gang, die bij ons best ruim is, komt dat altijd goed tot uiting. Tassen, schoenen, jassen worden gedropt en meestal niet op de daarvoor bestemde plekken. Dus als het al in de gang wordt gedropt is het eigenlijk al heel wat. Ik blijf me verbazen (heeft geen enkele zin) hoe je dan de schoenen dropt voor de schoenenkast en ze niet even erop of erin zet. Mijn stemming kan ik aan mijn reactie daarop aflezen. Of ik doe het met liefde, of ik gooi ze min of meer waar ik ze eigenlijk hebben wil, een trap tegen slippers die dan onder de schoenenkast verdwijnen. De heks in mij gniffelt en hoopt dat de eigenaar even moet zoeken, straks….

Oké, lichtelijk dwangmatig kan ik zijn. Mijn verlangen naar eenvoud en overzicht, wordt langzaam ingewilligd doordat de leden van mijn gezin uitvliegen en hun eigen weg gaan zoeken, mijn ouders zijn overleden, mijn werk eenvoudiger is en momenteel mijn partner een maand op retraite in Wales is.

CHAOS wordt OASE van rust en overzicht.

sipmlicity love

Het is een kunst om samen te leven en ik zou het gezinsleven voor geen goud willen missen, maar het neurotische en dwangmatige van de chaos bemannen, vind ik nog steeds een hele opgave.

Het gaat allemaal veel dieper dan de schoenen/tassen/jassenberg in de gang, de rondslingerende leesbrillen, openstaande kastjes,……..

De onderlaag van rust en acceptatie in jezelf verzorgen is al het halve werk om irritatie te voorkomen. Zo is dat met persoonlijke ontwikkeling, het komt altijd uit bij jezelf.

Kan je in de drukte van een stad toch bij jezelf blijven? Kan je de input minder binnenlaten? Kan je zorgen voor een huis met minimale wanorde en meer rust, waardoor de chaos, die met het aantal leden van een gezin altijd zal toenemen, tot een basis brengen aan wat werkelijk nodig is, voor een verzorgd leven?

Naast dat ik het een uitdaging blijf vinden heb ik de volgende ‘overzichtspuntjes‘ voor je, die voor mij werken. 

Overzicht in de omgeving; Door zoveel mogelijk overzicht en rust in je omgeving te creëren, geeft die omgeving een fijne plek om te zijn. Maak makkelijke bakken of kastjes met laatjes, waar spullen per persoon in gedaan kunnen worden, die rond slingeren. Ruim 2 keer per jaar goed op, geef weg of verkoop wat je niet meer gebruikt hebt het afgelopen half jaar. Verkoop boeken via bol.com, leen spullen die je maar weinig gebruikt, deel, ruil en laat spullen rouleren, niet verstoffen.

Overzicht onderling; Praat, praat, maak ruzie, praat, praat. Knuffel en vrij met je partner. Laat de ander zijn wie die is, maar praat, praat en luister met je volle aandacht.

Overzicht met jezelf; Luister naar je behoeften en voed jezelf met voldoende ruimte waarin niks hoeft. Af en toe alleen weg, elke dag minstens een uur, blijf je hobby’s doen, zoek de natuur en voldoende beweging. Door een goede balans tussen aandacht geven aan anderen en aandacht voor jezelf kun je de vele lijntjes en input beter hanteren en vooral relativeren. 

Liefde is eenvoudig

Het belangrijkste is dat iedereen gezond is en warmte en liefde kan geven en ontvangen van elkaar. En uit de chaos komen altijd de mooiste ideeën en creaties voort.

Is het bij jou een gezellige rommel, een perfect gestructureerd huishouden of..?

Laat gerust een reactie achter of stel je vragen, via:Psycholoog Bloem

Fijne week, Marjan


BOEKENTIP:

Sjoukje van de Kolk (2011) Versimpel je leven. Handboek voor gezin&opvoeding, huis, relaties, liefde, werk en jezelf. Bekijk op bol.com

persoonlijke ontwikkeling

7 gedachten over “Eenvoudig leven, nog niet zo simpel!

  1. Wederom een leuke blog om wat langer bij stil te staan.
    Ik woon tegenwoordig in een klein huisje, lekker overzichtelijk, niet teveel spullen, maar het mag altijd minder. Ik zou best iets dwangmatiger mogen zijn😉 Maar omdat ik dat niet ben, wil ik alle zooi mijn huis uit. Goed voor de rust jn mijn hoofd. Mijn kinders worden er ook rustiger van. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat het met een groot gezin niet meevalt hoor en dat je je plek echt moet veroveren. Kan me voorstellen dat het ook prettig voor je kan zijn om de komende weken in je eentje de scepter te zwaaien. Ik zou het ervan nemen. Manlief in retraite, jij ook in retraite. En wat is er nou eenvoudiger dan dat in eigen huis te doen? Weg met die zooi. You’re the boss😎😉

    Geliked door 1 persoon

  2. Orde is er altijd wel, ik ruim elke dag op, een beetje dwangmatig. Maar spic en span is het voor de rest zeker niet. De orde heb ik nodig om de chaos in mijn hoofd te bedwingen. Ook mediteren, regelmatig eens alleen er op uit, zijn dingen die belangrijk zijn voor mij. 🙂

    Like

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.