gezin·Kinderen·Lifestyle·mindfulness·Persoonlijke ontwikkeling

Goed genoeg, de imperfectie van het moederschap

Koesteren waar je <3 naar uit gaat.
Koesteren waar je ❤ naar uit gaat.

De beste feed-back over je moederschap is kijken naar je  kind. Zit het goed in zijn vel, over het algemeen? Als ze na de puberteit uitgegroeid zijn tot mooie volwassen mensen, dat is helemaal een geweldige pluim op de begeleiding die je ze hebt gegeven. Deze duurt wat langer. De weg daarnaar toe gaat over hobbels met veel twijfels en zorgen vaak. Maar ook met veel plezier, als het goed is. Dat je van ze geniet in wie ze zijn, de liefde die tussen jullie stroomt en de fijne momenten die je deelt.

Vanuit mijn werk in de GGZ heb ik gezinnen mogen begeleiden die heel erg vast liepen en waar dan geen sprake meer is van goed genoeg, waar kinderen geslagen worden, zich systematisch onveilig voelen, niet de juiste aandacht krijgen. Vaak door het onvermogen van de ouders, door een moeilijk verleden of heftige levensgebeurtenissen.

Het is geweldig moedig om dan jezelf kwetsbaar te maken en hulp te vragen en te kijken hoe de dingen weer meer in orde kunnen komen.

Maar heel veel moeders (ook vaders natuurlijk) realiseren zich niet dat er een basis is van Goed genoeg zijn als moeder, als gezin. Daar bedoel ik mee dat de dingen niet altijd perfect verlopen, maar nog steeds voldoende zijn om een kind een veilige basis te geven, waarin het zich kan ontplooien. Daar hoef je echt geen supermoeder voor te zijn. Alle ballen hooghoudend en al ‘multi-taskend’ zijn we goed genoeg. Ook als er eens een balletje valt en wegrolt en ook als we het even helemaal niet meer zien zitten.

imperfectieWij zijn vaak te perfectionistisch en dat geeft juist heel veel stress.

Mijn oudste zoon van 20 jaar zei laatst dat de leukste feestjes waren, gewoon lekker in het bos, spelletjes doen. De fijnste herinneringen zijn vaak de eenvoudige dingen die je samen deelt. En de keren dat ik met een kopje of bord heb gegooid zijn hilarische anekdotes geworden. Het nadeel van veel geduld hebben is dat als het op is, het ook echt helemaal op is. Herkenbaar? Daarom is de beste zorg die je kan bieden, je zelfzorg. Zodat jij goed in je vel zit. Niet vreselijk gestressed rond loopt en een fijne, veilige omgeving kan creëren. Daarmee leef je voor dat het leven het beste te hanteren is als je weet hoe je spanning met ontspanning goed in balans kan brengen. Dat is geen status quo dat is een blijvend zoeken en voelen en daar weer op reageren. Iedere fase vragen kinderen weer wat anders van je.

Kun je open staan en meebewegen? Kun je fouten maken en die weer herstellen? Dat zien ze, hoe je problemen oplost en dat ze vaak op te lossen zijn met of zonder hulp. Want hoe fijn is het niet om elkaar om hulp te vragen, want we hoeven het niet alleen te doen, we mogen wel eens flink klagen bij elkaar, want het is een mooie, maar veel eisende klus om kinderen groot te brengen.

Je handen en je hart zijn vol ! <3
Je handen en je hart zijn vol ! ❤

Bij de imperfectie hoort ook het leren loslaten, het zien dat je kind vanuit de veilige basis die je biedt ook zijn eigen keuze (steeds meer) kan maken, zijn eigen weg moet vinden. Dat de juf ook niet perfect is en dat daar ook geleerd wordt. Leren over het leven, de kunst van het leven. Door te proberen, te ervaren, te onderzoeken en voelen wat fijn is en te zien dat er beweging is en dat de controle die een perfectionist heeft, maar heel minimaal is. Er zijn duizenden factoren, naast die paar waar je enigszins invloed op hebt, waar je geen invloed op hebt, echt. Vertrouwen dat er beweging is en dat je het goed doet, als mens, als moeder, ook al laat je allerlei steekjes vallen. Vaak komt uit het misgaan juist iets moois voort. Je ziet dan een ander perspectief vanuit de stroom van het leven.

perfectly-imperfect-mantra
Mooie mantra: ik ben perfect in mijn imperfectie.

Mijn beste advies: Kijk met nieuwsgierigheid naar je kinderen, luister naar wat ze te vertellen hebben, en zorg goed voor jezelf, de veilige omgeving en kijk wat er zich ontwikkelt, zonder beelden en ideeën. Laat je verrassen. 

Het is Goed.

Je mag me mailen als dit vragen oproept: Psycholoog Bloem, je krijgt altijd antwoord.

En leuk als je een reactie achterlaat, herken je het of helemaal niet?

Veel liefs, Marjan

Je kind is ook helemaal goed, zoals het is!
Je kind is ook helemaal goed, zoals het is!

8 gedachten over “Goed genoeg, de imperfectie van het moederschap

  1. Mooi en zo herkenbaar. Fijn om te ervaren, het moederschap als avontuur. Zoeken, vinden, loslaten en weer op weg gaan. Goed zoals het is. Jouw schrijven voelt echt even als bekrachtiging van mijn moederschap net in zo’n zoekende veranderende periode. Fijn begin van deze dag!

    Geliked door 1 persoon

  2. Dag Marjan, wat schrijf je dat mooi over moederschap en jezelf goed verzorgen. Je schreef in een vorige blog ook er mooi over creativiteit en het leven van je kinderen voorleven, zodat zij straks zelfstandig verder kunnen gaan met alle liefde, normen en waarde die jij hebt meegegeven.
    Ik denk dat jezelf als moeder goed verzorgen het belangrijkste is wat je je kind kunt meegeven. Dan geef je door dat je van jezelf houd en dat het belangrijk is om jezelf te voeden op de momenten dat het nodig is. Een prachtige voorwaarde om een goed leven te leven.

    Geliked door 1 persoon

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.