persoonlijk blog·Persoonlijke ontwikkeling

Belofte, het belooft wat….

Belofte vind je overal in terug. In de natuur waar nu al wat groene puntjes boven de aarde prijken van de bloei die gaat komen, de kale bomen waar als je goed kijkt al een begin van blaadjes te zien is. Een leeg podium, in afwachting op de artiest. Een wit onbeschreven vel, maagdelijk straalt het je toe, het kan nog alle kanten op. Duizenden manieren van invulling zijn er mogelijk op zo’n wit vel, een lege schaal, op een open podium. Belofte is ook het ‘open podium’ van jouw leven.

Van een lieve client krijg ik regelmatig een mailtje met lees of kijk tips en vandaag bekeek ik de tip van het programma ‘Boeken’ van de VPRO, waarin Dirk de Wachter te gast is om over zijn nieuwe boek te praten: ‘Liefde’. Al eerder schreef hij ‘Borderline times’. Dirk is psychiater en psychotherapeut in België. Hij vertelde over de illusie van maakbaarheid waar we in onze westerse cultuur door gevangen zijn. Het gevoel dat dingen maakbaar zijn en te koop. Maar de liefde laat zich niet maken, vangen op die manier. De andere kant is om te leren de dingen een beetje meer te laten zijn, zo vertelde hij o.a.

Als je de controle, die je denkt te hebben, meer kan laten vieren, hoe zou dat zijn? De controle die ook een illusie is, want hoe zou je ooit alle factoren in het leven onder controle kunnen hebben? Het gaat toch altijd anders dan we willen of verwachten? Ga maar na bij jezelf. Het kan erop lijken, maar de dingen gaan toch altijd net even anders. Sterker nog, daar waar ik mijn wil opzet, maak ik de druk enorm hoog. Naar de ander of mijzelf. Ik wil succesvol zijn. Ik wil dat mijn kind gehoorzaam is. Ik wil dat het mooi weer is. Ik wil…. Daarmee sluit ik alle spontane factoren uit en kan alleen maar teleurgesteld worden. Want wat is succesvol, b.v? Dat ik 100 clienten op de wachtlijst heb staan? Of dat ik 5 clienten heb kunnen begeleiden die zich gezien en gehoord hebben gevoeld? Ik zou alle spontaniteit en eigenheid bij mijn kind weghalen als het altijd zou gehoorzamen. 

Belofte, het belooft wat, spannend, nieuwsgierig word ik ervan, een verwonderende, onderzoekende blik naar wat er gaat komen….. 

Het is een ‘mindswitch’, zo worden we niet groot gebracht. Het kan namelijk heel onveilig aanvoelen op het open podium van je leven. Zelfs de theatermaker heeft veiligheid aan zijn programma en teksten. In de rol voelt ie zich veilig. Ik moet terug denken aan dat Roeland de Fletter (clown/trainer), iemand uitnodigde om helemaal kaal met zichzelf op het podium te komen staan voor een grote zaal met mensen. Er was een vrouw die dat aandurfde. Ik had echt het idee dat ze het zag als de kans van haar leven. En ik denk ook dat het haar veel gebracht heeft. Wat was het nu helemaal. Ze mocht alleen maar staan, geen gezichten gaan trekken of reageren, gewoon, haast nog minder dan bloot, ook al droeg ze kleding, alleen maar dat. Leef het maar eens in, het kan haast een nachtmerrie zijn. Ken je dat? Je loopt nakend over straat, in een droom, heel onveilig.

Ik zing heel graag, maar heb wel eens te horen gekregen dat het niet goed genoeg was. Dus

open podium
Op het open podium van jouw leven helemaal jou zijn. ❤

had ik die behoefte wat weggestopt. Inmiddels ben ik al 12 jaar met Ed en hij vindt het heerlijk om te zingen, ik zit in zijn zanggroepje, we zingen thuis veel. Maar om nu op te gaan treden, hmm, te eng. Toch gaande weg ging het plezier boven de prestatiedrang gelden. En door een spontane uitnodiging van Ed ging ik af en toe ook wat uitvoeren. Afgelopen zaterdag b.v. zong ik met hem voor zijn zus het prachtige liedje van Claudia de Breij, ‘Mag ik dan bij jou’. Ik stond daar kaal met mezelf en kon me ineens overgeven aan de emotie van het lied en ik denk ook mensen raken. Ik kan dit nu, omdat ik er niks meer van verwacht. En perfect ging het echt niet.

Belofte, er wil wat ontstaan, kan je het laten ontstaan?

Kan je zo kwetsbaar met jezelf worden dat je mag zijn, anders mag zijn, fouten mag maken, ongelukkig mag zijn en weer blij en vreugdevol?

Kan je jouw leven een kunst laten zijn?

alleenEnneh, je bent niet alleen, deel je angsten en succesjes en geniet van het proces.

Liefs Marjan

MAil To:Psycholoog Bloem

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.