Persoonlijke ontwikkeling·positieve psychologie·spirituele ontwikkeling

365 Dagen Dankbaarheids Challenge

dankbaarheidspot
Mijn lege pot en briefjes in januari 2015

Op een paar plekken was ik een dankbaarheidsproject al tegengekomen, het afgelopen half jaar heb ik dagelijks een dankbaarheidsnote in een pot gedaan. Zie mijn blog over wat het met me heeft gedaan. Het is leuk om daar een jaar mee bezig te zijn en dan in december de dankbaarheidsnotes te gaan bekijken, het jaar terug te blikken en na te genieten. Maar ook in het dagelijks leven veranderd er iets door dit te doen.  

Het idee is als volgt: Je neemt een pot en versiert die eventueel. Je kan ook een dagboekje nemen of wat anders. Je maakt een stapeltje mooie briefjes, voor de ‘dankbaarheidsnotes’. Dagelijks blik je terug op je dag, een vast moment werkt het beste, en kijkt wat een situatie was die je raakte, waar je blij van werd, waar je dankbaar voor was, wat je verwonderde of waar je warm van werd. Dat schrijf je op een briefje of in je dagboek, het briefje stop je in je dankbaarheidspot, met datum.

Deze dagelijkse oefening maakt je meer alert voor de mooie dingen in je leven, vaak kleine dingen, die niks kosten. In de natuur, iets wat iemand tegen je zegt, heerlijke maaltijd die voor je is gemaakt,  de prachtige volle maan, een fijne ontmoeting, etc… Dit kan niet fout gaan, het is helemaal goed zoals jij dit invult en helemaal van jou. Hoe leuk is dat? Je mag het delen, maar het hoeft niet.

Na een half jaar merk ik dat mijn focus veranderd naar een scherper waarnemen en genieten van wat zich voordoet, spontaan, zomaar, dingen die je anders makkelijker voor lief neemt.

Dat vloeiende, dat er altijd wat te beleven valt in het leven, een verwonderende blik ontwikkelt zich.

Ik vond het volgende uit de positieve psychologie stroming en schreef daarover op mijn facebookpagina:

‘Martin Seligman en Mihaly Csiksentmihalyi (van de term ‘Flow’) kwamen in 2000 met de nieuwe stroming: Positieve Psychologie. Onderzocht is door Seligman dat als je dagelijks drie dingen bewust maakt en opschrijft waar je dankbaar voor was die dag, je na drie weken beter gaat voelen.
Positieve psychologie sprak me al aan voordat het bestond, het is op mijn lijf geschreven, zeg maar. Ik zal hier nog meer over schrijven.

Jij bent jij, wees dankbaar voor jouw unieke kwaliteiten. Stop met zoeken en vergelijken, kijk en voel naar binnen toe, ‘dans je dans die als vanzelf gedanst wil worden’. Daar is geen positief en negatief, daar is wat het is.

Misschien voel je je nu uitgedaagd om in 2017 dit een periode of het hele jaar te gaan doen en de effecten ervan zelf te gaan ervaren! Reacties welkom,  Mailto: Psycholoog Bloem of in een reactie hieronder.

 Liefs Marjan, ❤


 


 

4 gedachten over “365 Dagen Dankbaarheids Challenge

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.